HALO, BING...

Dvoglavi orao i pacov ne vide isto

14-04-2019 09:08

Činjenica da su građani na miting otišli dobrovoljno, o svom trošku, po nahođenju vlastitog razuma, osećanja i ubeđenja, a ne ucenjeni radnim mestom i platom, daleko je važnija od pitanja da li je protestu opozicije u Beogradu prisustvovalo pedeset ili sto hiljada ljudi

Branko M. Žujović

Tabloidi su juče istinu u Srbiji, s predumišljajem, podelili na dva dela u meri u kojoj im je važna, dakle kao amebu.

U stvarnosti su ostali svedoci protesta i direktan prenos preko interneta. Prema svedočenjima učesnika i onoga što je moglo da se vidi u onlajn prenosu, u Beogradu se okupilo više desetina hiljada građana.

Nasuprot svedočenjima i prenosu, u naprednjačkom paralelnom propagandnom univerzumu ostale su zaglibljene pinkovane televizijske stanice, osim donekle RTS-a, tabloidi "Informer", "Kurir", "Alo" i "Espreso". Po njima, ispred Doma narodne skupštine nije bilo više od sedam hiljada građana, da bi, kako je protest odmicao, broj učesnika pao na četiri ili pet hiljada.

Beli dvoglavi orao i pacov, naprosto, ne vide istu sliku.

Međutim, nešto je znatno važnije od licitiranja brojevima u političke svrhe. Činjenica da su građani na jučerašnji miting otišli dobrovoljno, o svom trošku, po nahođenju vlastitog razuma, osećanja i ubeđenja, a ne ucenjeni radnim mestom i platom, daleko je ispred pitanja da li je protestu opozicije u Beogradu prisustvovalo pedeset ili sto hiljada ljudi.

Kako se osećaju radnici kada im direktor, na primer, kaže da će oni koji ne budu išli na veliki miting vlasti u Beogradu raditi za Uskrs?

Ili da će dobiti otkaz?

Kako se pred vlašću oseća radnik koji zarađuje trideset hiljada mesečno i time prehranjuje porodicu, a pritom u potpunosti, umesto od pravde, zavisi od volje vlasti koja je u našim lokalnim sredinama svirepa?

Dok podrška stranih sila Vučiću bude slabila, sve češće će na površinu izbijati njena šešeljevska priroda i optužbe o stranim plaćenicima.

Suze i posipanje pepelom pred Bilom Klintonom, saradnja sa MMF-om i Tonijem Blerom, veličanje Angele Merkel, tvrdnje da Srbija na Kosmetu nema ni jedan kvadratni metar, Karlobag na Jarinju, najam domaćeg roblja stranim kompanijama i negovanje najgorih primitivaca u lokalnim sredinama, uz istovremeno lažno srbovanje i slavljenje junaka sa Košara, logički ne pije vodu ni na srednji, a kamoli dugi rok.

Otuda prokleta podela na fabrikovano "dobre" i fabrikovano "loše" u režimskim medijima.

Otuda podela u izjavama zvaničnika. Otuda nadmetanje u okupljanju što većeg broja ljudi. Otuda fašisti tamo gde ih nikada nije bilo. Otuda ta celokupna potreba za podelom. Otuda i ona "banana" u basketu sa desetogodišnjakom.

Istu takvu "bananu" juče su propagandno pokušali da zalepe celoj Srbiji i prvi put nisu uspeli. Ta činjenica govori mnogo o vlasti i formatu u kojoj ona doživljava opoziciju, građane, ali i našu državu i naše živote uopšte.