HALO, BING...

Subotički odbori SNS i DS vode lažnu polemiku

12-05-2019 08:58

Zajednički imenitelj im je bio i jeste građevinska megalomanija, zgodna da se upotrebi u predizborne svrhe i želja da budu što bliže što većim ulaganjima, a ne realan i planski dugoročno osmišljen razvoj Palića

Branko M. Žujović

Ove nedelje započeta je i traje u suštini lažna polemika subotičkih odbora DS i SNS. Tema je izgradnja akva-parka na Paliću.

Ukratko, demokrate tvrde da su njihovi ljudi sve osmislili i započeli, a SNS samo nastavio, što se subotičkim naprednjacima nimalo ne dopada. Stoga se Labanovi naprednjaci trude, koliko mogu i koliko im pero dopušta, da to opovrgnu, brišući usput i sećanje na kolicione ljubavi sa demokratama iz svojih predvučićevskih života, pre nego što su promenili stranački pol. Nakon promene pola, ta nekada strasna veza sa subotičkim demokratama deluje im nekako neprirodno, da ne upotrebim neku težu, politički nekorektnu reč.

Po sredi je, na žalost, lažna polemika političke kokoške i jajeta iz istog vrednosnog kokošinjca. Zajednički imenitelj obema stranama je građevinska megalomanija, zgodna da se upotrebi u predizborne svrhe, ali i želja da se personalno bude što bliže što većim ulaganjima.

Oba politička vođstva, dojučerašnje u DS-u koje je i dalje itekako uticajno i aktuelno u SNS, pitanje razvoja Palića, pa i polemiku koju vode, vide u formatu sticanja akademskih zvanja na Univerzitetu "Edukons".

Da bi se Palić kvalifikovao u ligu regionalnih turističkih odredišta, najpre mora da prođe selekciju na lokalnom i nacionalnom planu. To zna svako ko je pročitao makar "Upravljanje životnim ciklusima preduzeća" Isaka Adižesa. U ekonomiji, kao i u drugim naukama, postoje zakonitosti razvoja koje ne mogu da premoste ni jedna predizborna kampanja, ni upumpavanje državnog novca uoči izbora, ni besmislena polemika dve politička pola iste propasti. Posao političara je da obezbede prostor i što je možda još važnije - atmosferu za ulaganja, a ne da ulaganja ostvaruju.

Primoravati stotine državnih službenika da statiraju kao "turisti" na palićkim šetalištima pred slovenačkim investitorima, što su radile demokrate, ili graditi akva-park sa sve velnes sadržajima novcem građana podjednako je neodgovorno, s tim što je ovo drugo, na prvi pogled, nešto manje manje nepošteno.

Pre nekoliko godina sam iz inostranstva, gde sam živeo i radio, kontaktirao mog školskog druga koji, stranački delegiran, rukovodi Zoološkim vrtom na Paliću. Predložio sam mu da njegova ustanova konkuriše kod kineske vlade za dobijanje para džinovskih pandi iz centra za odgajanje ovih životinja u Čengduu. Najbliži par pandi nalazi se u Beču, a Palić bi, u slučaju da Kinezi odobre ovaj projekat, postao meta turista sa celog Balkana.

Po šturom odgovoru ("Nemamo uslova za držanje pandi"), shvatio sam dve stvari: da moj drug uopšte ne odlučuje niočemu važnom i da cela stvar, budući da nije visokobudžetna i ne ostavlja prostor za interesno grejanje uz investiciju, nema nikakvu perspektivu.

Verujem da bi nizom sličnih, manjih projekata, onih koji su ostvarivi, Palić za nekoliko godina privukao desetine hiljada posetilaca, a sa njima i kvalitetne ulagače koji bi vlastitim kapitalom, a ne novcem građana Subotice i Srbije, izgradili velnes, spa i zabavne sadržaje.

Sa aspekta javnog interesa, mnogo važniji zadatak gradskih vlasti je osposobljavanje prečistača da radi u punom kapacitetu i kako treba, nego da ulažu novac građana u turističku industriju.

Problem je što koncept postepenog, planski osmišljenog razvoja Palića u interesu građana prevazilazi ritam izbora, podrazumeva ozbiljan rad bez pompe pred kamerama budžetski podmazanih medija i što ozbljni investitori, trenutno, nisu dobro došli na Palić.

Pogodite sami zbog čega. O tome u polemici DS - SNS neće biti reči.