Grad

Subotičanin Dejan Mamužić: Dokle sa zagađenjem?

15-05-2019 09:38

Zemljište su nam razvukli nelegalni kopači peska iza kojih su ostali krateri, zagađenje vazduha je teško dokazivo za običnog čoveka, ali primer sa vodom je očigledan.

Tim Slobodne Subotice

aš sugrađanin, Dejan Mamužić, koji živi u okolini pogona "Masterplasta", koji je načinio snimke na kojima se vide otpadne vode kako ističu iz ove fabrike u kanal do kolovoza, pristao je da nam da izjavu:

"Od početka 2019. godine supruga i ja smo, prolazeći pored "Masterplasta", primetili da se iz dvorišta pomenute fabrike često izliva zamućena voda ili tečnost čudne boje. Voda je isticala iz plastične cevi ukupane u zemlju koja vodi iz dvorišta fabrike. voda je bila blago zamućena, ali nam je bilo čudno i to što, bez obzira na vremenske prilike, voda ističe manje-više bez prestanka.

Kada smo nekoliko puta videli da je voda izrazito zamućena, shvatili smo da to ne može biti kišnica i da tu nešto nije u redu. Kanal u koji se izliva voda, za koju nisam siguran da je hemijski ispravna, upojni je kanal za kišnicu koja se sliva sa puta.

Da nešto tu nije u redu bilo je očigledno kada smo videli boju vode, prikazanu na slikama. Takođe, postoji snimak koji je objavljen na FB grupi Slobodna Subotica gde je očigledno odakle dotiče zamućena voda.

Gradskim institucijama se nisam obraćao zato što nemam poverenja u njih, zbog ranijih slučajeva. Pre ovog problema sa vodom, obraćali mso se Mesnoj zajednici Zorka, u vezi zagađenja vazduha, odnosno gasova koji dolaze iz pomenute fabrike a koji su veoma neprijatnog mirisa i koji nagrizaju grlo. Tom prilikom, predsednik Mesne zajednice Zorka, gospodin Zoltan Kudlik, rekao je da ne može tu ništa da se uradi dok se ne prikupi određeni broj potpisa.

Nisu želeli ni da izađu na lice mesta, da se uvere da je taj vazduh nemoguće udisati. Pretpostavljam da su znali o čemu je reč.

Poznato je da je direktor 'Masterplasta', gospodin Tivadar Bunford, stranački kolega gospodina Kudlika, a ujedno i predsednik Skupštine grada Subotice. Verovatno se gospodin Kudlik nije smeo ili nije hteo suprotstaviti 'starijem po činu', pozvati inspekciju i ukazati na problem.

Kudlik je na objavu snimka isticanja otpadne vode požurio da obrazloži da je voda bezopasna, pa sam ga pozvao da zajedno probamo bezopasnu vodu.

Firma Masterplast je udaljena od glavnog puta i nema tu frekventnog saobraćaja, niti kretanja ljudi, pa ovakve situacije prolaze neopaženo od strane javnosti i iz tog razloga sam zahvalan Slobodnoj Subotici što je skrenula pažnju javnosti.

Zemljište su nam razvukli nelegalni kopači peska iza kojih su ostali krateri, zagađenje vazduha je teško dokazivo za običnog čoveka, ali primer sa vodom je očigledan.

S obzirom da živim u neposrednoj blizini fabrike, a vodom se ceo ovaj kraj snabdeva iz bušenih bunara, zabrinut sam do kada ću moći da koristim vodu za piće, s obzirom da se otpadne vode izlivaju u zemljište.

Još jedna apsurdna situacija: živimo na dva kilometra od gradskih bunara, a nemamo snabdevanje pijaćom vodom iz gradskog vodovoda. E baš iz tog razloga je od izuzetne važnosti da čuvamo podzemne vode od zagađenja u ovom kraju. Svest o očuvanju životnog okruženja bi trebalo da bude prioritet svakog građanina Subotice, rekao je u opširnoj izjavi za naš sajt gospodin Dejan Mamužić.