Grad

U petak tribina o izvršiteljima

15-05-2019 14:07

Subotički odbor Narodne stranke i Udruženje "Slobodan grad" u petak, 17. maja, u sali 213 Otvorenog univerziteta, sa početkom u 19 časova, organizuju tribinu posvećenu problemu izvršitelja, prinudnih izvršenja i uopšte primeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Kako Slobodna Subotica saznaje, dve organizacije će na tribini predstaviti tim za solidarnost i pravnu pomoć građanima koji se suočavaju sa privatnim izvršiteljima i neetičnim posledicama primene Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Ovaj tim će Subotičanima biti svakodnevno na raspolaganju i pružaće im kompletnu pomoć u suočavanju sa privatnim izvršiteljima, uključujući i preventivne izlaske na lice mesta.

Građanima će se obratiti: Vladimir Polovina, poverenik subotičkog odbora Narodne stranke, Aleksandar Ilić, dugogodišnji sindikalni aktivista i član Narodne stranke, Dušan Kliska, advokat, Borislav Novaković, predsednik Pokrajinskog odbora Narodne stranke i Laslo Čisar, predsednik Udruženja "Slobodan grad".

Pored njih, javnosti Subotice obratiće se i građani koji su se našli na meti privatnih izvršitelja i čija je imovina plenjena proteklih meseci i godina.

- Danas u Subotici i celoj Srbiji građani trpe posledice loše politike koju je sprovodila prethodna, ali koju nastavlja da sprovodi i aktuelna vlast. Kada je Zakon o izvršenju i obezbeđenju usvojen 2011. godine, bez javne rasprave, vlast oličena u tadašnjoj Demokratskoj stranci se, umesto uzrocima, bavila posledicama loše politike. Kada je zakon stupio na snagu 2012, nova vlast ga nije promenila, već je načinila dodatne korake ka uspostavljanju sistema koji cilja građane, što je sa aspekta našeg poimanja politike i stvarnosti nedopustivo.

Dobili smo privatne izvršitelje sa ovlašćenjima koje nemaju ni policija, ni novinari, niti bilo koja državna služba ili profesija koja štiti interese građana. Imamo državne ingerencije prenete na privatne izvršitelje koji, pritom, nezakonito koriste državne simbole na svojim aktima, iako su privatna lica. Imamo i razilaženje pomenutog zakona sa zakonskim ovlašćenjima policije i još dosta problema, kao što je izuzeće imovine stranaca od Zakona o izvršenju i obezbeđenju, o čemu ćemo pred Subotičanima govoriti u petak uveče, kada ćemo predstaviti i naš tim za intervencije u hitnim slučajevima, kao i broj dežurnog telefona - kaže Vladimir Polovina, poverenik Narodne stranke za Suboticu.

Udruženje "Slobodan grad" i Narodna stranka pozivaju sve zainteresovane građane, naročito one koji su bili meta privatnih izvršitelja, da dođu na tribinu i uzmu učešće u debati koja će uslediti nakon izlaganja učesnika.