Scena

FCS: Kratki film Subotičanke Maše Šarović premijerno prikazan u Kanu

16-05-2019 15:22

Održana je premijera omnibusa SEE Factory, a u okviru  51. izdanja programa „15 dana autora“(Quinzaine) ovogodišnjeg 72. Kanskog filmskog festivala. Jednu od priča u ovom omnibusu ko-režirala je mlada srpska rediteljka Maša Šarović.

Filmove je  producirao Sarajevo Film Festival (Obala Art Centar), a pet autora iz sveta i pet autora iz regiona zajedno je radilo na pet kratkih desetominutnih filmova. Maša Šarović je režirala desetominutni segment/kratki film U tvojim rukama u kome glume Lidija Kordić, Mediha Musliović i Vahida Ljubunčić. Izraelka Šeron Ejndželhart je ko-režirala pomenuti segment. Filmovi su nastali  u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominik Velinski i „15 dana autora“ . Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – pet autora iz regije i pet autora iz sveta.

Preostali filmovi/segmenti koji su snimljeni u sklopu ove inicijative su:  Paket – čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija); Crvena mrlja – autori Urška Đukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), Znak – Eleonore Veninove (Makedonjia) i Jone Rozenkiera (Izrael / Švajcarska) i Pljuni – čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Karolina Markovic (Brazil).

Predstavnica Srbije u ovom prestižnom projektu, Maša Šarović, rođena je 1993. godine u Subotici u Srbiji. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde je studirala na Odseku za filmsku i televizijsku režiju. Njen kratki film Grad (2016) premijerno je prikazan na filmskom festivalu u San Sebastijanu, prikazivan i nagrađivan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Njen drugi kratki film Najduži dani leta (2017) premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2018. godine, nakon čega je prikazivan na brojnim filmskim festivalima, uključujući FeKK Short Film Festival u Ljubljani (gde je dobio nagradu za najbolji kratki film), Winterthur International Short Film Festival, Early Bird u Sofiji… Trenutno pohađa diplomske studije režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Ovaj projekat je realizovan i uz podršku Filmskog centra Srbije, a naredna projekcija u Kanu zakazana je za nedelju, 19. maj, u 11:30 u prostoru Alexandre III.

 

http://www.fcs.rs/30637/?fbclid=IwAR1okGnNOhv7zQofNA6GvYdOG5N1KxG9HfpbIfSPIKZ1YtYdZh1iMoWsYus