Priče

Subotičanka u viru prinudne naplate

30-05-2019 10:03

Zbog duga od četrdesetak hiljada dinara od pre pet godina, penzionerka Ljiljana Kopunović neprestano se nalazi na meti izvršitelja

Tim Slobodne Subotice

Ljiljana Kopunović je penzionerka koja je radni vek provela kao finansijski službenik u fabrici "Zorka". Pre oko pet godina, delimično sticajem porodičnih okolnosti, nastalo je njeno dugovanje od četrdesetak hiljada dinara na ime neplaćenih telefonskih računa i režijskih troškova u stanu u kojem danas živi.

Taj relativno mali dug bio je dovoljan da je usisa vir prinudne naplate koji ne jenjava ni danas.

- Prinudna naplata sa moje penzije, započeta tada, izazvala je lančanu reakciju novih dugovanja. Namirujući osnovni dug, pravila sam nove koji su vrlo brzo pristizali na naplatu. Od četrdeset hiljada dinara duga iz 2015, stvorio se dug Vodovodu i kanalizaciji od 35 hiljada prošle godine, uvećan za deset hiljada dinara troškova isplaćenih izvršiteljima. Ove godine, Vodovodu dugujem 28 hiljada i još pet hiljada dinara izvršiteljima. Moja penzija iznosi 27 hiljada dinara. Trenutno mi mesečno sa nje skidaju sedam hiljada dinara, ali mi se zbog neprestanih obustava gomilaju drugi neplaćeni računi. Ranije su mi skidali i po dvadeset hiljada sa penzije. Običnom čoveku, oslonjenom na vlastite izvore prihoda, zaista nije lako da preživi, iako na televiziji tvrde drugačije - kaže Ljiljana Kopunović.

Ljiljana Kopunović smatra da su izvršitelji metastaza srpskog društva.

- Moj početni dug mogao je da bude bezbolnije rešen, da zakoni i ostali propisi uvažavaju interese građana, a ne političkih klasa i krupnog kapitala. Prinudna naplata vas naprosto ščepa i vi tu, bez podrške, nemate mnogo šanse. Zato mi je drago što u Subotici postoji grupa okupljena oko Slobodnog grada i subotičke organizacije Narodne stranke koji pokušavaju da zaštite građane od izvršitelja. Mene ne zanima visoka politika, niti jedna stranka. Zanima me moj grad, moja ulica i moja penzija, ono od čega živim. I ljudi koji nešto rade. Zato ću rado potpisati peticiju koju ove organizacije pripremaju, kako bi se divljanje izvršitelja suzbilo. Moja situacija je objektivno teška, iako moja dugovanja nisu prevelika. Zamislite kako je tek ljudima koji nemaju stalne prihode, a imaju, na primer, malu decu - kaže Ljiljana Kopunović.

Na kraju razgovora, vođenom u njenom stanu, Ljiljana Kopunović je poručila da je subotički duh širok i da u Subotici ima mesta za sve, ako se međusobno poštujemo, uvažavamo i pomažemo. Građanske solidarnost je, po njoj, korak ka vaspostavljanju subotičkog duha i vrednosti koje bi trebalo da prožimaju naš grad.