Grad

SNS u 'Čistoći' prikupljao lične karte zaposlenih

31-05-2019 10:43

Subotički odbor Narodne stranke došao je do pouzdanih saznanja od radnika Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća i zelenilo" da su aktivisti Srpske napredne stranke od dela zaposlenih u sredu, 22. maja, prikupljali lične karte radi očigledno nezakonite overe nepoznatih dokumenata, najverovatnije potpisa građana.

"Lične karte prikupljane su pretežno od članova i simpatizera SNS-a. Prema svedočenjima zaposlenih, onima koji su pristali da ustupe lična dokumenta subotičkim naprednjacima obećavana je nadoknada u iznosu od po dve hiljade dinara.

Subotički odbor Narodne stranke poziva građane da zaštite lična prava i ne učestvuju u kršenju zakona. Niko, osim državnih organa i to po zakonu jasno propisanim pravilima, nema pravo da od građana traži lične karte i da ih privremeno otuđuje radi njihove upotrebe u stranačke ili privatne svrhe. Postupak oduzimanja ličnih isprava i njihova nezakonita upotreba svedoče o dubini krize u kojoj se Subotica i Srbija nalaze.

Subotički odbor Narodne stranke, takođe, izražava zabrinutost i protest zbog neslužbenih naloga koji se u JKP 'Čistoća i zelenilo' daju radnicima da "dislajkuju" stranicu Slobodne Subotice na "Fejsbuku". Ovo nije prvi put da poslovodstvo 'Čistoće' prati aktivnosti zaposlenih na internetu.

Ne tako davno, u 'Čistoći' je zabeležen slučaj dvoje radnika koji su na 'Fejsbuku' podelili slike štrajka iz 2002. godine, u okviru rubrike "Uspomene", nakon čega su oboje bili primorani da napišu i potpišu disciplinske izjave.

Pravo na upotrebu interneta, lično mišljenje i pravo na odabir medija koji će biti čitani, gledani ili slušani, univerzalna su prava građana u 21. veku. Niko, a naročito ne stranački kerberi, ne sme da ugrozi pravo na informisanje i slobodu mišljenja.

Od poslovodstva Čistoće i zelenila zahtevamo objašnjenje navedenih činjenica, a nadležne istražne i sudske organe pozivamo da reaguju", kaže se u saopštenju subotičkog odbora Narodne stranke.