Grad

Opozicija: Zavod priznao da je izdao nezakonitu dozvolu za rušenje kuća u Ulici braće Radić

01-12-2019 11:26

Udruženje građana „Slobodan grad“, Gradski odbor Narodne stranke i Nova stranka u Subotici smatraju da je najnovijim saopštenjem Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture priznao da je firmi „DG kompani“ izdao nezakonitu dozvolu za rušenje kuća u Ulici braće Radić.

"U saopštenju zavoda nedvosmisleno je navedeno da će zavod tek izraditi uslove za izgradnju objekata u Ulici braće Radić na brojevima 41, 43 i 45, što znači da je direktorica Leda Šiling potpisala dozvolu za uklanjanje kuća bez postojanja pomenutih uslova.

Da situacija bude još više poražavajuća po Suboticu i Subotičane, Međuopštinski zavod za zaštitu u saopštenj utvrdi da još uvek nije zaprimio zahtev za utvrđivanje mera tehničke zaštite za izgradnju novih objekata na mestu uklonjenih i da će pripremu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju objekata sve vreme nadzirati njihov arhitekta-konzervator, što, sudeći prema navedenom, znači da je rušenje prethodilo izradi projektno-tehničke dokumentacije, odnosno da je pomenuta dokumentacija još uvek u pripremi.

Na osnovu toga, na pomenutim parcelama budući uslovi za izgradnju objekata, koje će izraditi Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, glasiće tako da isti moraju da se uklope u prostorno kulturno-istorijsku celinu i ambijent ulice, kao i da fasade objekata treba da izgledaju istovetno originalima, navedeno je doslovno u saopštenju zavoda.

Slobodan grad, Narodna stranka i Nova stranka smatraju da naknadnom pameću Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture ne rešava ništa i da time ne može sakriti činjenicu da je, potpisom direktorice, izdao nezakonitu dozvolu za uklanjanje tri kuće u zaštićenoj prostornoj kulturno-istorijskoj celini. Od tri srušene kuće, dve su bile označene kao vredno arhitektonsko nasleđe.

Od gradonačelnika Bogdana Labana, Skupštine grada Subotice, Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i kompanije DG zahtevamo da poštuju zakone Srbije, odluke Vlade u Beogradu i rešenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kojim je naloženo zaustavkjanje daljeg rušenja, obustavljanje radova i vraćanje srušenih objekata u prvobitno stanje.

Suboticom vlada sprega političkih i poslovnih interesa. Smatramo da su autentične opozicione snage osudile kršenje zakona i propisa Srbije, a da su stranke koje, umesto interesa građana, štite interese subotičke hobotnice ostale neme", kaže se u saopštenju Slobodnog grada, Narodne stranke i Nove sztranke.