HALO, BING...

Kablovska omča za N1

02-12-2019 15:12

Unizili su domaće medije toliko da su građani primorani da tračke istine naziru posredstvom luksemburške filijale CNN-a. Da li je vlastima to poniženje jednako rodoljubivo kao kapital koji nemilice zgrću pod politikantskom firmom patriotizma?

Branko M. Žujović

U nedostatku pametnijeg posla, obaveštajna agencija „Stratfor“ bavila se svojevremeno mojim skromnim novinarskim radom. O tome svedoči nekoliko depeša objavljenih na „Vikiliksu“.

Izveštaje o mojim tekstovima iz Beograda je u centralu „Stratfora“ u Ostinu, Teksas, slao neki nikogović sa adrese [email protected] Nisam bio ni malo polaskan. Izveštaji su bili ponižavajuće glupi.

Pišem, dakle, ovo kao neko ko sve vreme svoje karijere na umu ima licemerje američkih medija. Kejbl njuz netvork (CNN) za mene je do danas ostao skupocen elektronski katalizator vojnih intervencija, a Kristin Amanpur medijska harpija rata.

Naša je tragedija što je prosečan Srbin, izbombardovan i državno rascepkan na fronsle širom regiona, danas, nakon što je provučen kroz govnjivo sito i rešeto CNN-a, osuđen upravo na taj isti CNN, ako želi da sazna išta izvan ružičastog rastera zlatnog doba i duhovno dublje od emotivnih problema dede Milojka i njegove žena-unuke.

Drugim rečima, unizili su domaće medije toliko da su građani primorani da tračke istine naziru posredstvom N1, filijale CNN-a. Da li je vlastima ("Aco Srbiine!") ta okolnost jednako rodoljubiva kao kapital koji nemilice zgrću pod politikantskom firmom patriotizma?

Srpski rečeno: neću, bre, da se informišem samo posredstvom N1 koji emituje kompanija iz Luksemburga. Hoću da me o „Jovanjici“, Malom, NIN-u i „Krušiku“, profesionalno i bez zadrške, izveštavaju RTS koji za to svi plaćamo, „Pink“ i svi ostali koji koriste naše resurse.

Etar nije prćija medijskih dvorskih luda, nego javno dobro svih nas.

Nije normalno da Pošta net 31. oktobra objavi da će prvog decembra isključiti N1 iz svog kablovskog sistema, zato što nema potvrdu nastavka saradnnje.

Kome, bre, vi to?

Pod istovetnim izgovorom subotički naprednjaci su, takođe mesec dana pre istekao ugovora, svojevremeno pokušali da isele buregdžinicu „Spartak“, pa nisu uspeli, iako su u čitav slučaj upleli Nasera Orića i izmišljeni pir albanskih separatista u Subotici.

U slučaju N1 ne ostaje nam puno izbora. Neću da učestvujem u navlačenju kablovske omče televiziji N1. Imam pravo da se zapitam zašto "Pinku" ne najave otkaz mesec dana pre isteka ugovora. 

Što se mene tiče, uzvratiću istom merom, onako kako priliči Subotičaninu, u čijem je gradu rođena organizovana mreža kablovske televizije. Ta mreža bila je uspešna dok je bila naša, subotička. Otkazaću usluge Pošta neta već ovog meseca, pa makar ovi deda-Milojkovi unučići potom objavili da me je na to nagovorio Naser Orić lično.