Priče

„Aleks endžiniring end konstrakšn“ u Lajkovcu probijao rokove i poskupljivao uslugu

16-12-2019 10:48

Firma koja treba da gradi novu fontanu u centru Subotice dve i po godine kasnila sa izgradnjom zatvorenog bazena u Lajkovcu koji će u najboljem slučaju proraditi tek na proleća, za šta je tamošnja opština podigla kredit od dva miliona, a u međuvremenu su troškovi porasli za više od milion evra

Tim Slobodne Subotice

Bazen u Lajkovcu, koji je trebalo da bude završen 19. juna 2017. godine i za koji je Opština Lajkovac podigla kredit od dva miliona evra, završen je tek ove jeseni, s tim što će u najboljem slučaju proraditi tek na proleće, a cena je u međuvremenu, prema navodima sajta “Pištaljka”, porasla za više od milion evra.

Izvođač radova na bazenu u Lajkovcu bila je firma „Aleks endžiniring end konstrakšn“ koja se na tender za izgradnju nove fontane i rekonstrukciju centralnog gradskog trga u Subotici javila kao deo konzorcijuma koji čine još Samostalna građevinska radnja “Razvoj Marković" iz Krupnja i "ADC energo koncept" iz Novog Sada. Ovaj konzorcijum je bio jedini ponuđač.

U Izveštaju o realizaciji kapitalnog projekta, koji je Opština Lajkovac u julu ove godine poslala Ministarstvu finansija, navodi se da su ukupni planirani troškovi izgradnje celog kompleksa bazena oko 390 miliona dinara, odnosno 3,3 miliona evra.

Ta sredstva, prema navodima “Pištaljke”, uključuju izgradnju bazena, trafostanice i kotlarnice, uređenje okoline bazena, priključak na struju, nadzor radova i tehnički prijem. Kako je lokalnim medijima rekao predsednik lajkovačke opštine Andrija Živković, bazen je trebalo da bude “otvoren za javnost” 17. septembra na Dan opštine, iako radovi na uređenju parcele nisu bili završeni.

Izgradnja bazena iz prvog ugovora potpisanog još u maju 2016. godine sa beogradskom firmom „Aleks endžiniring end konstrakšn“ koštala je 246 miliona dinara, a posle tri aneksa dostigla je iznos od 279 miliona dinara.

Sa istim izvođačem potpisan je potom još jedan ugovor u julu ove godine vredan oko 14,5 miliona dinara, za dodatne radove na enterijeru, koji obuhvataju ugradnju elektroinstalacija, kablova, vrata i slično.

Prema navodima čelnika opštine, izgradnju kotlarnice i trafo stanice finansira Elektroprivreda Srbije sa 55 miliona dinara.

U ovom projektu postoji dosta nelogičnosti i kada su u pitanju rokovi za završetak radova. Ugovor za izgradnju bazena potpisan je u maju 2016. godine, i kako je Pištaljka već objavila, od početka se kasnilo s radovima.

 

Od devet aneksa ugovora, u čak osam se traži produženje roka. Prvo produženje roka je traženo u julu 2017. godine i to do oktobra, da bi u oktobru zatražili produženje do januara, a u januaru do maja.

Svi ovi zahtevi izvođača radova da im se produže rokovi su prihvaćeni, a u samim aneksima nema konkretnih objašnjenja zašto je to urađeno. Tek u petom aneksu koji je potpisan 25. aprila prošle godine, navodi se da „od 26.02. do 05.03. na gradilištu nije bilo aktivnosti zbog crvenog meteo alarma, temperature od -18 i snega”.

Takođe se navodi da su tokom januara i februara bili predviđeni radovi za koje se zahtevaju konstantne temperature iznad pet stepeni (?!), a pošto je bilo oko nula stepeni, nije bilo uslova za njihovo izvođenje. Ovo nesvakidašnje objašnjenje izvođača je ipak prihvaćeno pa je rok pomeren na prvi jun, da bi zatim opet bio pomeren, sada za 15 dana, kada je razlog bila privremena obustava opštinskog budžeta.  

Međutim, u junu izvođač opet traži produženje rokova za 110 dana zbog poplave. Izvođač navodi da je objekat ugovoren „bez pripadajuće infrastrukture odvodnjavanja kišnice” koja se odliva direktno pod temelje,  zbog čega  je voda prodrla u mašinsku prostoriju i veliki bazen. U obrazloženju se kao otežavajuća okolnost navodi i glinena struktura zemljišta. Zato izvođač traži dodatno vreme da bi obezbedio potrebne instalacije, sanirao prodor vode, postavio hidroizolaciju bazena i keramičke pločice, kao i da bi se sve ugrađeno na vreme osušilo.

Nelogično je da izvođač radova tek dve godine nakon sklapanja posla konstatuje da objekat koji gradi nema rešen problem odvoda kišnice i da ta kišnica ugrožava temelje, kao i da sve to komplikuje glineno tlo, pogotovo ako je taj isti izvođač radio i projektnu dokumentaciju. Rok je opet pomeren na treći oktobar 2018. godine. Međutim, ni to dodatno vreme nije bilo dovoljno.

Novim aneksom od prvog oktobra radovi se produžavaju za još 64 radna dana do 5. decembra. U opširnom obrazloženju izvođač navodi da izrada hidroizolacije zahteva deset dana mirovanja po postavljanju, zatim da je za proveru velikog bazena potrebno vreme i to 20 radnih dana za postepeno punjenje, pa sedam dana za ispitivanje i 27 dana za postepeno pražnjenje. Sve to, kako se navodi, zbog činjenice da ne postoji priključak na kanalizaciju. Ni ovo pomeranje nije bilo dovoljno, pa su početkom decembra radovi opet produženi do 20. januara ove godine.

Potpisivanjem svih ovih aneksa opština Lajkovac je pristala na kašnjenja i na taj način se odrekla mogućnosti  da naplati penale u visini od oko 250.000 dinara za dan kašnjenja, s tim što iznos kazne nije mogao biti veći od 12,3 miliona dinara. Ugovor sa izvođačem previđa i uvođenje novih izvođača radova u slučaju da postojeći ne može da ispuni predviđenu dinamiku.  

Sve ove nelogičnosti “Pištaljka” je pokušala da razjasni u razgovoru sa predstavnicima Opštine Lajkovac, kao i predstavnicima izvođača radova, ali nije dobila odgovore na pitanja.

Predsednik lajkovačke opštine je najavio da će na održavanju bazena biti zaposleno od 15 do 20 ljudi i priznao da će funkcionisanje bazena zahtevati velika sredstva iz opštinske kase.

Izvor Slobodne Subotice iz Opštine Lajkovac kaže da je „Aleks endžiniring end konstrakšn“ u toj opštini bio jedini ponuđač na tenderu za izgradnju bazena i da je tokom radova angažovao značajan broj podizvođača.

 

Izvornik: https://pistaljka.rs/home/read/816