Priče

Milanko Šekler: Miki Rakić i njegova uloga u Vučićevom 'prijateljskom preuzimanju većinskog paketa akcija žutog preduzeća'

19-12-2019 12:12

Zahvaljujući "Vikiliksu" znamo da je pokojni Miodrag Miki Rakić (DS) "radio na obezbeđivanju" finansija za SNS, i to direktno u saradnji sa Aleksandrom Vučićem, i uz znanje Borisa Tadića! Zašto je to radio? Nemojte mi samo reći, kako je Miodrag Miki Rakić, prepoznao neverovatne kapacitete i sposobnost Aleksandra Vučića, i ono što on može da uradi za Srbiju budućnosti!

NSPM

Najveća finansijska transakcija u Srbiji ikada, izvedena je bez velike pompe i govora, u potpunom mraku i tišini. Niti je iko ikada od političkih moćnika nju najavio, niti se iko ikada od političkih moćnika Srbije njome pohvalio, niti je javnost Srbije o njoj ikada zvanično obaveštena. Realizacija te transakcije je počela momentom dolaskom SNS-a n "naprednjaka" na vlast, a obzirom na njen obim i veličinu, trajala je  par godina! Nikako nije moglo brže, jer se radilo o zaista komplikovanoj i velikoj finansijskoj operaciji, koja bi se najkraće mogla opisati i kao "prijateljsko preuzimanje većinskog vlasničkog paketa akcija "Žutog preduzeća" (zakonski predstavnik Boris Tadić), od strane SNS-a (zakonski predstavnik Aleksandar Vučića)! "

Najveća finansijska transakcija, u novijoj političkoj istoriji Srbije, je izvedena, verovali ili ne, bez ikakvog međusobnog potpisivanja obavezujućeg ugovora, između partnerskih strana! Toliko je veliko međusobno poverenje vladalo između navedenih partnerskih strana! Sve se radilo na reč i dobru veru u iskrene namere partnera sa druge strane. Pošto za te "tajne" dogovore nemam „dokazni materijal“, pokušaću nekim drugim "javnim" činjenicama, da vam ilustrujem i dokažem, kakav je bio njihov odnos u tom periodu dok se upravo odvijala „realizacija dogovorene finansijske transakcije“!

Na svečanom otvaranju „kineskog“ mosta preko Dunava (“Pupinov most“), bili prisutni i premijer Aleksandar Vučić, i bivši gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas, kao i tadašnji SNS gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ali i Balša Božović, šef gradskog odbora DS-a (koji je tu bio na poziv gradskih vlasti SNS-a!). Tom prilikom, očigledno ciljajući da „javnosti Srbije objasni“ prisustvo ovih čelnika DS-a na tom događaju, tadašnji premijer Aleksandar Vučić je rekao:“Most je dovoljno velika i važna građevina da uvek ima dovoljno zasluga da ih svi podele“! Zamislite samo, upitajte se makar, zar vam nije nimalo čudno zašto tada Aleksandru Vučiću uopšte nije smetalo to što je Dragan Đilas, već tada bio „ukrao preko 600 miliona evra“ - kao što nam sada to govori kao „papagaj“ svaki put – kad ga pomene! Pa zato što ona „finansijska transakcija“ teče, i ne treba je ometati! https://bit.ly/2PYc9p7.

A jel možete da zamislite, kako Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, razgovaraju više od 1 časa o realizaciji projekta „Beograda na vodi“! ne verujete? Pa tu vest možete naći na sajtu RTS-a, pod 15 avgustom 2013. godine. Još su se na tom sastanku dogovorili da formiraju zajedničke radne grupe od gradskih i republičkih vlasti: jer je u to vreme Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik vlade, a Dragan Đilas, vladajući uvek gradonačelnik Beograda! Neverovatno mi je da je Aleksandar Vučić, tada nameravao, da u jednu ovakvu veliku finansijsku investiciju, uključi i čoveka, za koga je već tada znao, da je ukrao preko 600 miliona evra! (https://bit.ly/2ShwkBt). O tome piše i "Blic" od 03.08.2013, pod naslovom "Vučić i Đilas grade "Beograd na vodi" (https://bit.ly/2M8FMDe). O tome izveštava i tadašnja B92 (https://bit.ly/2EzddL2) i tabloid "Kurir" (https://bit.ly/36Hf9Nw).

O kako su sve to bili "slatki razgovori" i "slatke muke"- obostrane! Ono što mi danas, sa ove višegodišnje vremenske distance, jedino možemo sa sigurnošću da zaključimo, a to je činjenica, koju sada svi možemo da potvrdimo, a to je da se očigledno ondašnjem "top menadžmentu "žutog preduzeća", poznatom i pod zajedničkim imenom "žuti lopovi", garantovalo zadržavanje svih ključnih upravljačkih pozicija! Zašto bi se SNS i "naprednjaci", kao novi većinski vlasnici akcija razrađenog "Žutog preduzeća", izlagali naporu da grade „mafijašku strukturu“ od nule, ili nepotrebnom riziku da ishitrenim promenama postojećeg i vrhunskog „žutolopovskog top menadžmenta“, dozvole sebi takav luksuz, da pokvare izuzetne finansijske rezultate preuzetog „Žutog preduzeća“, i umanje svoj udeo u dobiti, a koji su već bili 100% zagarantovani, i u budućem periodu!

Da se malo vratimo u prošlo vreme, i analiziramo kako je sve počelo?

I dana danas se sećam trenutka i mesta i čoveka, koji je preda mnom prvi put izgovorio, do tada, za mene, nepoznate reči - "Žuto preduzeće! Bilo je to davno, u vreme "pada" vlade Vojislava Koštunice, i početka dugogodišnje političke dominacije, pre svega DS-a (uz G17+ i ostale partnere), i to u svim organima i na svim nivoima vlasti u Srbiji. Presrećni što su se konačno dokopali tako „široke“ vlasti u državi, vrlo brzo su krenule i te priče o pomenutom "Žutom preduzeću". Zbunjen, pitao sam ga, da mi pojasni ovu za mene nepoznatu jezičku konstrukciju. Nasmejao se i rekao mi, da se pod tim podrazumevaju, mnogobrojni članovi Demokratske stranke (ali i drugih stranaka koalicije na vlasti) i to uglavnom mlađi ljudi, nekadašnji partijski jurišnici, iza kojih stoje mnogi dani i noći, provedeni "na terenu", u akcijama obezbeđivanja takozvanih "sigurnih glasova" (primedba autora: to je ono što danas naprednjaci zovu „kapilarnim glasovima“!), koji su nakon "dolaska svojih na vlast", dobili sve "partijske pozicije", gde su mogli da "vrše vlast" i lagodno smišljaju "prividno legalne načine", da nekako "naplate" sav taj svoj "borački stranački staž"(A zar „naprednjaci rade nešto drugo sada?)! Takođe, sa druge strane, oni drugi partijski jurišnici, za koje nije bilo mesta u "državnim organima", su po savetu svoje "majčinske" DS stranke, brzo osnivali privatne firme i preduzeća, ili nalazili vlasnike već postojećih preduzeća (iza kojih su se "krili" interesi "žutih lopova"), i "obećavali im prolaz", na svim potencijalnim poslovima sa bilo kojim državnim organom, institucijom, preduzećem, ustanovom, itd.

Kasnije sam, taj "izraz" čuo i od mnogih drugih dugogodišnjih iskusnih administrativnih radnika, zaposlenih u različitim državnim organima i institucijama i ustanovama Republike Srbije u Beogradu, uz opasku da oni ne pamte do sada nijednu smenu prethodne vlasti, da su bili tako "zagušeni" mnogobrojnim mladim ljudima u neukusnim, a lepim i skupim odelima (kao nekadašnji "japijevci" DS-a), koji su tražili prijem na prethodno već zakazane sastanke i razgovore (poslovne i stranačke!) sa svojim dojučerašnjim partijskim drugarima, a sada "svežim i novopostavljenim državnim sekretarima u Ministarstvima, direktorima, savetnicima, koordinatorima"!

Jednostavno rečeno, "Žuto preduzeće", je bilo prvi takav "start-ap" projekat Demokratske stranke, potpuno originalan i jedinstveno i po tome, što su se njegovi "radnici", delili u dve velike grupe: jednu grupu - koju su činili svi oni "žuti" koji rade za državne organe i drugu grupu "žutih" - koji su radili, ali samo naizgled, za privatne firme, kompanije, preduzeća, a u stvari su takođe radili za "Žuto preduzeće"! Najveći doprinos ovog "start-ap" preduzeća, je upravo bila ta njihova posebnost: što su u isto vreme i jedni i drugi bili potpuno lojalni radnici samo  "Žutom preduzeću"! Praktično, svi tokovi novca, i sva plaćanja koja je država Srbija obavljala, vrlo brzo su bila preusmerena isključivo prema onim privatnim privrednim subjektima, čiji su osnivači ili vlasnici, bili ili članovi Demokratske stranke ili njihovih koalicionih partnera, ili njima "bliski prijatelji, rođaci, simpatizeri i sponzori Demokratske stranke", preko kojih su jedino mogli doći do "svog" dela novca, na štetu budžeta Republike Srbije, i svih nas, njenih nesrećnih građana i državljana. Nije više mogla ni spajalica da se kupi za bilo koji državni organ, ustanovu ili instituciju, a da nije nabavljena od nekog ko ima veze sa "žutim lopovima"! Plaćale su se i preplaćivale sve moguće gluposti po državnim institucijama: od pravljenja internet sajtova, pa do automata za vodu po hodnicima (gde su već postojali bifei i sanitarni čvorovi, pa samim tim i voda). Bilo je to "zlatno doba" (i zlato je "žuto"!) Demokratske stranke i "Žutog preduzeća"!

No, odmah je sama vrhuška Demokratske stranke, primetila da se ne "zna ko koliko uzima", i da su oni postali "kolateralna šteta", to jest, da oni koji su sama vrhuška DS ne dobija i najviše, kao što bi i bio osnovni red u svakom „preduzeću“ ili bolje reći, dobro organizovanim kriminalnim organizacijama! Pored „nekontrolisanog odliva“ ogromnih novčanih sredstava, "top menadžmentu" DS-a, postaje jasno, i da na ovaj način, propuštaju i veliku šansu da prikupe „crni novac“ za Demokratsku stranku, kako bi ga imali u dovoljnim (znači ogromnim i za poreske organe "nevidljivim" količinama), za sledeću političku izbornu kampanju, a samim tim, i dobre izborne rezultate, koji bi im garantovali dalji ostanak na vlasti, i produžetka „zlatnog doba“!

Ostatak članka pročitajte na: http://www.nspm.rs/politicki-zivot/miki-rakic-i-njegova-uloga-u-vucicevom-preuzimanju-vecinskog-paketa-akcija-zutog-preduzeca.html?alphabet=l