Priče

Vlada ne želi da uvaži naše ključne zahteve

19-12-2019 15:21

SLOBODNA SUBOTICA SA RATNIM VETERANIMA KOJI PROTESTUJU U BEOGRADU

Posttraumatski sindrom je oboljenje čiji simptomi mogu da se pojave mnogo godina nakon učešća u ratu. Vlada smatra da je rok od dve godine sasvim dovoljan.

Tomislav Mačković

Veselin Uzelac, ratni vojni invalid iz Subotice, učestvuje u protest ratnih veterana u Pionirskom parku u Beogradu koji je počeo petog oktobra.

U protestu, ističe on, ne učestvuju političke organizacije.

„Ne postoji nikakva hijerarhija. Protest je, ako organizaciju već pominjemo, organizovan tako da smo ovde svi lično, imenom i prezimenom, pa zajednički donosimo odluke. Tražimo poštovanje i veća prava za sve veterane. Od pripadnosti ističemo samo pripadnost otadžbini i narodu. U kampu je zabranjeno bavljenje politikom i nema stranaka ili udruženja”, kaže Uzelac.

Protest je, dodaje on, počeo zato što je Vlada Srbije odlučila da predloži novi zakon o pravima veterana, a nadležno ministarstvo nije uvrstilo ključne elemente u nacrt zakona.

“Mi smo te ključne elemente izneli tokom javnih rasprava održanim tokom maja i juna ove godine. Zato smo bili prinuđeni da započnemo protest, kako vlast ne bi donela zakon koji nije dobar. Činjenica je da je pomenuti predlog zakona neznatno, samo neznatno bolji od trenutno važećeg, ali nije dovoljno da bude unekoliko bolji. On jednostavno mora da bude dobar. Glavni nedostatak ovog zakona je to što država ljudima koji nisu na vreme oboleli od posttraumatskog sindroma ne želi da prizna da njihova bolest ima veze sa učešćem u ratu, iako medicina tvrdi da takva stanja jesu posledica učešća u ratu. Konkretno posttraumatski poremećaj se, kao i sve bolesti, priznaje isključivo ako je konstatovan tokom prve dve godine od napuštanja vojske i ako je zahtev za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida po oboljevanju od posttraumatskog sindroma priznat pet godina od datuma napuštanja vojske. Opšte je poznata činjenica da ta bolest može prve simptome da pokaže i decenijama nakon što je uhvatila maha.

Drugi ključni zahtev je da svi borci moraju da imaju pravo na borački dodatak, što takođe nije predviđeno zakonom. Treći zahtev je da imamo boračko ministarstvo, da za nas više ne bude nadležno Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Našeg reportera zanimalo je da li će nastupajuće hladnoće uticati da na to da se protest okonča.

“Sumnjam da će se protest uskoro završiti, jer nema nikakvih nagoveštaja da nadležno ministarstvo želi da ispuni naše ključne zahteve, niti da će nas predsednik Aleksandar Vučić uskoro primiti. Što se mene tiče, ja sam nastradao na Paštriku 1999. godine od bombardovanja. Ostao sam bez noge”, kaže Uzelac.

Kada je u pitanju rad udruženja na čijem je čelu, Uzelac kaže da se ono zove Udruženje veterana ratnih invalida ratova od 1990. godine Opštine Subotice, ali da više praktično ne radi, osim što je prisutno u evidenciji APR-a.

“Lično sam, koliko sam mogao, pomagao ljudima koji mi se obrate. Nisam imao nikakve sastanke u vezi toga gradskim čelnicima odavno. Sport mi je bio prioritet ovih nekoliko poslednjih godina. Upravo sam primio nagradu Streličarskog saveza srbije za rezultate u prethodnoj sezoni, toliko o tome”, kaže Uzelac.

Informacije u vezi protesta veterana dostupne sun a sajtu Nabranikuotadzbine.org, kao I na stranicama “nabranikuotadzbine” na “Fejsbuku” I “Instagramu”.