Scena

'Arača' Mihajla Plankoša

26-12-2019 08:24

U savremenoj galeriji 21. decembra premiejrno je prikazan dokumentarni film "Arača" Mihajla Plankoša, mladog subotičkog istoričara umetnosti.

Desetak kilometara udaljena od Novog Bečeja, kraj puta prema Novom Miloševu, nalazi se srednjovekovna crkva Arača koja je danas u ruševnom stanju. Plankoša su ostaci ove sakralne građevine potakli su na detaljnije istraživanje. Pokušao je da sazna što više o njenoj tajanstvenoj prošlosti i da razume ono što predstavlja za ljude ovog kraja u sadašnjosti, prenosi portal Fotoprica.rs.

Plankoš je prikupio činjenice i pronašao prave sagovornike, a sve je rezultiralo dokumentarnim filmom snimljenim na zanimljiv, umetnički način.

Film donosi  poruke o važnosti arhitektonskog i kulturnog nasleđa. Neke činjenice podsećaju nas na dvojnost čovekove prirode, na ljude nemarne, pohlepne i zaboravne, ali i marljive, plemenite i sposobne da u kolektivnom pamćenju čuvaju ono važno i vredno.

Plankoš je u najavi premijere dokumentarnog filma koja je upriličena u Savremenoj galeriji 21. decembra napisao: 

"Kakvu emociju može da probudi ruševina? Zavisi. Može da izazove sažaljenje, ako je u pitanju zapuštena zgrada koja preti padom ili tugu, strah... Žao nam je neuspelog poduhvata izgradnje nečeg inovativnog, ili zbog nemara, zbog zaboravljenog truda.

Postoje i ruševine koje su uređene (konzervirane), smeštene u održavani ambijent, objašnjene natpisima. Na taj način društvu postaje jasna njihova važnost. One dobijaju mesto u njihovim životima tj. i same nastavljaju da žive. Takva građevina prestaje da bude ruševina. Ona postaje spomenik.

Arača spada u ovu poslednju kategoriju. Priču poput njene uvek treba iznova pričati i na taj način približiti ljudima. Nadamo se da je ova verzija, nastala uz pomoć dr Endrea Rafaija, Ljubice Kiselički i Hunora Đurkovića takođe doprinela životu mesta i priče", istakao je Plankoš.

 

Foto: https://fotoprica.rs/