Priče

Svečano otvoren Ipsilon krak

27-12-2019 15:17

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio Ipsilon krak, obilaznicu oko Subotice dugu 24 kilometra, čija je gradnja započeta pre skoro tri decenije, prenosi Subotica.rs, zvanični sajt Gradske kuće.

Ipsilon krak Koridora 10 povezao je granični prelaz Kelebija sa auto-putem Horgoš – Novi Sad i značajno će rasteretiti saobraćaj kroz Suboticu. Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Imre Kern, predstavnici izvođača radova i veliki broj građana Subotice.

Prethodne strukture vlasti su za dve i po decenije izgradile 11 kilometara ove saobraćajnice, ali po oceni predsednika Vučića bolje bi bilo da ni to nije urađeno, jer je sve moralo ponovo da se gradi.

– Svejedno, srećan sam što smo završili veliku stvar za Subotičane, pre svega ljude koji žive  u ovom gradu, jer neće morati u tom broju da trpe prolaske kamiona kroz grad. Biće to olakšanje i za subotički budžet iz koga neće morati da se popravlja asfalt  svake dve godine, kao što je do sada bio slučaj – istakao je predsednik Vučić.

On je naglasio da smo se ovom saobraćajnicom još više povezali sa severnim susedom-Mađarskom..

– Ovim smo se još više povezali sa našim velikim, iskrenim prijateljima i verujem da ćemo posle izgradnje pruga Segedin - Subotica i Beograd - Novi Sad - Subotica - Budimpešta biti još bolje povezani. I ne samo saobraćajno, infrastrukturno, već i da će naši narodi biti još bliži, da ćemo, kao narodi, da štitimo zajedničke vrednosti centralne Evrope i da baštinimo zajedničku budućnost. Posebno sam srećan što je naša domaća kompanija ‘Vojput’ dobila ovaj zadatak, što ga je dobro obavila, što su naši radnici pokazali da umeju taj poso da urade na izuzetno dobar način – rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je Ipsilon krak koštao 24 miliona evra, što nije mali novac, ali je velika stvar za Srbiju.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da sa novom saobraćajnicom Subotica postaje privlačniji grad za investitore, a time je na dobitku i cela Srbija.

– U Srbiji se poslednjih godina grade regionalni putevi i čine ogromni napori da se modernizuje saobraćajna infrastruktura. Stalno bijemo bitku za investitore, to nisu samo radna mesta već stvaranje budućnosti –  istakao je, između ostalog, Ištvan Pastor.

 

Foto: Subotica.rs