Scena

Danas subotička premijera 'Težine lanaca 3'

15-02-2020 13:03

U bioskopu "Eurosinema" večeras će biti održana subotička premijera filam "Težina lanaca 3" Borisa Malagurskog. Biće održane dve projekcije, od 19.00 i 21.30 časova, a ulaznice po ceni od 400 dinara mogu da se kupe u suvnirnici "Gift end suvenirs", Korzo 9 i na ulazu u bioskop uoči projekcije.

Treći deo dokumentarne trilogije subotičkog filmskog režisera Borisa Malagurskog objašnjava kako vojno-industrijski kompleks, moćne korporacije i političke interesne grupacije ugrožavaju naše zdravlje i goli opstanak, fokusirajući se na primer Srbije i drugih država širom sveta poput Italije i Bolivije, a značajan deo filma posvećen je Subotici.

Kroz analizu NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom i gađanja postrojenja na mapama hazarda, što je dovelo do porasta u broju malignih oboljenja kod građana i ekološke katastrofe, film objašnjava kako je naš prostor postao eksperimentalna laboratorija velikih sila. U nastavku se film bavi i temama genetički modifikovane hrane i zagađenja naše životne sredine, kao i uništavanja naših prirodnih resursa kroz izgradnju mini-hidrocentrala. Dokumentarac na kraju razotkriva truli sistem u kojem živimo i predstavlja inspirativne priče boraca za bolje društvo, kako u Srbiji, tako i u Čileu i Kubi, sa ciljem da se svi građani pokrenu i preduzmu nešto konkretno kako bi živeli u zdravijoj i pravednijoj Srbiji.

Organizatori projekcije su Udruženje građana "Slobodan grad" i sajt Slobodna Subotica.