građanisepitaju

Milivojević: Niko nije primetio da na Kosovu i Metohiji neće biti izbora

08-03-2020 13:04

"Poražavajuće je da niko, ne samo iz vlasti nego i iz "velike opozicije", ne primeti da u "raspisu lokalnih izbora" koji je Naša Maja obnarodovala 5. ožujka, osim izuzimanja 15 gradova i opština na teritoriji "uže Srbije", u kojima su vanredni izbori održavani između 2017. i 2019. godine, nedostaje i svih četrdesetak opština na KiM", objavio je politički analitičar Cvijetin Milivojević na svom blogu.

Još je tužnije da je ista ta, Naša Maja, i onomad spikerka srpskog parlamenta, i 7. marta 2016, kada je rapisivala prethodne lokalne izbore po Srbiji, "zaboravila" da u preambuli Ustava piše kako je i KiM deo te Srbije! Naša Maja, ali i naš Vrhovnik (tada u funkciji premijera) ostali su tada nemi na vapaj Srba sa KiM koji su im predali peticiju sa više od 20 hiljada potpisa kojom su tražili da predsednica Skupštine Srbije raspiše i izbore na KiM. Tada ju je, ruku na srce, još jedino njen bivši šef Vojvoda Šešelj upozorio da krši Ustav i član 8 Zakona o lokalnim izborima, te da se ne može raspisivanje i održavanje lokalnih izbora na KiM uređivati nekim Briselskim sporazumom i "prepuštati institucijama samoproklamovane države Kosovo".

Podsećanja radi, čak su i "dosmanlijske" vlasti, sve do 2012. godine, raspisivale, pa i organizovale, lokalne izbore i na dobrom delu KiM. Pre osam godina, predstavnica ondašnje, ali i današnje vlasti, tadašnja predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, raspisujući lokalne izbore, saopštila je da će "u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, Vlada Republike Srbije, u saradnji sa UNMIK-om, preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa izborima na teritoriji Autonomne pokrajina Kosovo i Metohija".

Ali, odmah po raspisivanju, počele su zakulisne kalkulacije u režiji, tada vladajućih, DS i SPS i njihovih budućih naslednika, naprednjaka koji su četiri godine, voljom "žutog ološa", parazitirali u parlamentu na mandatima koje su, na prethodnim izborima 2008, osvojili radikali. Tadašnja vlast (uz velikodušno razumevanje naprednjaka) počela je da se "vadi" na to kako bi transparentno održavanje lokalnih izbora na KiM po zakonima Srbije moglo da znači "kršenje Rezolucije1244", iako je to pet godina pre, učinio sam UNMIK, uzimajući, nikada usvojeni, Ahtisarijev plan kao "zakonsku osnovu" da te izbore organizuje Priština, a ne Beograd.

Da li se još neko seća Krstimira Pantića? Bio je to izabrani gradonačelnik Severne Mitrovice (naprednjak!) koji je prvi odbio da položi zakletvu Hašimu Tačiju, po cenu da nikada ne preuzme tu funkciju!

Ostatak Milivojevićevog članka dostupan je na: https://cvijetinmilivojevic.blogspot.com/