građanisepitaju

Zašto EPS očitava strujomere usred epidemije?

02-04-2020 08:06

PISMO ČITAOCA IZ NOVOG SADA

Ima li to veze sa činjenicom da posao očitavanja strujomera za tu državnu firmu obavlja privatna agencija? EPS je mogao da obračuna martovske račune prema potrošnji iz prošle godine, umesto što čitače izlaže koronavirusu

Poštovana redakcijo,

S obzirom da je 27.marta ove godine rečeno da se za sedam dana može očekivati hiljadu novoobolelih dnevno, a to pada trećeg april, kada je intenzitet očitavanja strujomora, pretpostavljam, najviši, postavlja se pitanje koje ne znam ni sam kako da definišem.

Na televiziji skoro da doslovno plaču, moleći da se ostane kod kuće. Akcija “Ostani kod kuće” neprekidno traje u svim medijima. U isto vreme, Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da očita oko tri miliona brojila domaćinstava u celoj Srbiji.

Čitač koji očitava strujomere po kućama zvoni na svaka vrata, ulazi u dvorište, dolazi do sata, ako treba otvara orman, koji može biti i zaključan i očitava brojilo. Samo manji broj domaćinstava ističe cedulju sa podacima o utrošenim kilovatima.

U slučaju da je brojilo digitalno, čitač provodi dodatno vreme, čekajući da se stanja na brojilu prikažu. Tako je kod mog brojila.

Postoji i manji broj strujomera koji se nalaze unutar samih stambenih objekata, gde bi čitač morao da uđe u samu kuću, na primer u predsoblje, da bi očitao podatke. Samo manji broj strujomera izmešten je ispred objekata.

Posle očitanih dvesta ili trista domaćinstava, gde je sa svojom rukavicom pipnuo skoro svako zvono i ušao u skoro svako dvorište, re razmenio po nekoliko rečenica sa svakom osobom koja mu je otvorila vrata, ispipao značajan broj kvaka, ormana i brojila, čitač dolazi do sledeće adrese i kaže: “Dobar dan!”. Sve potom ide ispočetka.

Pune se privremene bolnice, hapse ljude koji prekrše zabranu, izriču zatvorske kazne za napuštanje samoizolacije, teraju ljude iz parkova, gradski i međugradski prevoz sveden je na minimu- praktično je obustavljen, zatvorene su granice, ali precizan martovski račun za utrošenu električnu energiju mora da bude pripremljen i isporučen usred epidemije koja preti da odnese veliki broj ljudi, onesposobi zdravstveni sistem i ugrozi samu državu.

Kako će čitači brojila svoj posao da obave bezbedno? Svakog dana slušamo lekare koji govore da se koronavirus prenosi kapljično i dodirom. Ako zaista dođe do toga da, kako su saopštili sa najvišeg državnog mesta, imamo hiljadu novih slučajeva zaraze koronavirusom u toku samo jednog dana, kako čitači da izbegnu potencijalno zaražene i da im ne ulazi u domaćinstva? Domaćin može da ne zna da je zaražen, čak ni da je oboleo, a da pritom širi virus.

Da li je onaj, koji je dao nalog za očitavanje strujomera, ali i svih ostalih sličnih uređaja, siguran da se niko, baš niko neće zaraziti tokom višednevnog procesa čitanja u celoj zemlji?

Da li zbog martovskog računa treba da umre i jedan jedini državljanin Srbije?

Na kraju krajeva, sav trud koji država ulaže u to da ljudima objasni da je za njih i samu državu presudno da ostanu kod kuće i imaju disciplinu, time se poništava. Cela Srbija suočiće se sa čitačima strujomera koji idu iz dvorišta u dvorište, od vrata do vrata, od porodice do porodice.

Kako čitač može da zna ko je u obaveznoj izolaciji, a ti podaci nisu javni? Ljudima od preko 65 godina starosti će narušiti izolaciju. Ući će im u dvorišta i kuće. Istovremeno, oni koji im donose hranu i potrepštine ostaju ispred vrata, čuvajući ih od sebe.

U stvari, svaka kuća i svaki stan su u izolaciji, bez obzira na kategoriju stanovništva koja u njima živi. Za jedne je to naredba, a za druge najozbiljnija preporuka države koju će čitači električnih brojila nehotice da naruše.

Posmatrajući stvar sa strane, kao laik, martovski račun može da se ispostavi prema potrošnji iz istog perioda prošle godine, ili da se napravi, ako se baš hoće, na primer, algoritam procene računa prema temperaturi ovog i prošlog marta za one koji se greju na električnu energiju.

Dolazimo do razloga zašto žele da očitaju utrošak električne energije u sred epidemije. Očitavanje se obavlja preko privatne agencije. Mislim da je razlog sada jasniji. Iz činjenice da se očitavanje strujomera sprovodi čak i u vreme epidemije i strogih preporuka predsednika i Vlade Srbije o samoizolaciji i ostajanju ljudi u svojim domovima, lako je pretpostaviti da interes u ovom “poduhvatu” ima više činilaca. Zaposleni u EPS-u već godinama u privatnim razgoovrima upozoravaju da postoji mogućnost da rukovodstvo EPS-a takođe ima svoj deo kolača od usluga agencije. Zar bi bilo koga to danas iznenadilo?

Milion puta manje opasne stvari i aktivnosti, nego što je očitavanje brojila, u epidemijskim uslovima izbegavaju se iz predostrožnosti, ali ne i očitavanje strujomera. Zaista je za napomenu da se u naporu da se ne izgubi dobit, možda i za nečiji privatni džep, ugrožavaju životi stanovnika Srbije i sama država.

Elektroprivreda Srbije je jedan od stožera države. Preduzeće ima primerne radnike, naročito montere koji su znanje i sposobnost pokazali i za vreme bombardovanja. Tada su u minimalnim rokovima, rizikujući svoje živote i ne znajući da li će avioni ponovo da bombarduju postrojenja u kojima se nalaze, vraćali struju stanovnicima Srbije.

Kao državnoj firmi, EPS-u bi društvena odgovornost trebalo da bude imperativ, što se vidi i po cenama električne energije u odnosu na druge zemlje i u nekim drugim aspektima ponašanja u odnosu na društvo. Tako je i ovog trenutka, jer je posle pojave epidemije penzionerima obustavljeno plaćanje računa.

Ako je sve što se unutar EPS-a priča o korupciji koja je, moguće, prisutna pri samom vrhu, mislim na očitavanje brojila u sred epidemije, verujem da postoji zakonski mehaniza da se to najpre proveri, a potom i eventualno sankcioniše. Ako po sredi nije korupcija, ostaje da su nalogodavci očitavanja u vreme epidemije zlonamerni ili neinformisani, što takođe za sobom treba da povuče određene sankcije države.

Upravo sam dobio poruku na mobilnom telefonu: “Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19”.

O čemu još imamo da pričamo?

 

Vaš čitalac iz Novog Sada

Ime i prezime poznato redakciji

Foto: EPS