Ideje

Vladušić: Borhes je otkrio da je Biblioteka prirodni karantin za pisca

12-04-2020 16:34

Dani karantina i ograničenog kretanja brže prolaze uz knjige. Evo izbora od pet dela koje sam i sam čitao u sličnim okolnostima ili smatram da je sada pravo vreme za njih. Sem toga, čini mi se da se sve mogu naći ili na netu ili u subotičkim knjižarama.

Borislav Pekić, Besnilo

Očigledan izbor: roman iz 1983. koji govori o pandemiji besnila na aerodromu Hitrou. Virus ga je iznova učinio aktuelnim za veći broj čitalaca, iako znam neke za koje nikada nije ni prestajao da bude aktuelan.

Borislav Pekić, Godine koje su pojeli skakavci

Pekićevi memoari o hapšenju 1948 godine, u doba kada je sa 18 godina bio sekretar tajne antikomunističke organizacije Savez demokratske omladine Jugoslavije, kao i danima provedenim na robiji. Tri toma, vrlo pametna i vrlo zanimljiva knjiga: ovo je idealno vreme da joj se posvetite.

Miloš Crnjanski, Kod Hiperborejaca

Crnjanski u Rimu, od 1940. do aprila 1941. godine. Roman koji u sebi sadrži eseje o Mikelanđelu, putopise o severne krajevima Evrope kao i neverovatnu atmosferu ratnog Rima. Naravno, i još nešto, ali i ovo je dovoljno.

Edgar Alan Po, Maska crvene smrti

Poova priča iz 1842. godine čiji se prevod na srpski može naći i na internetu: knez Prosper i njegovu društvo provode dane u karantinu okruženi kugom... Zvuči poznato?

Horhe Luis Borhes, Maštarije.

Borhes je otkrio je Biblioteka prirodni karantin za pisca. Nećete se kajati ako mu se pridružite, bar na kratko, tokom ovog vanrednog stanja.