građanisepitaju

Branisavljević: 5G u našem dvorištu

03-05-2020 07:03

Ko poseduje tehnološku literaturu mreža pete generacije na najvišem nivou? Mislim da je to tajna čak i za kupce i buduće korisnike.

Đorđe Branisavljević

Pitanje širenja mreže 5G donosilo nam je dileme i pre nego što je pomenuta mreža stigla među nas, onako upuno, bez stidljivih početaka. Malo relaksacije od ove korone dobr dođe. Svi se izređaše sa dubokoumnim zaključcima i predlozima, pa je red da se ubaci nešto svežija polemička koska.

Gledajući naizgled ne kontrolisanu seču zdravih stabala, saznah da je jedan od razloga taj što talasi frekvencije 5G ne prolaze kroz stabla i njihovo granje. To znači da u naseljenim mestima mora da postoji čitava šuma antena, da bi svi uglovi bili pokriveni.

Štetni uticaj ovakve vrste elektromagnetnog zračenja utiče na čoveka kroz biološku struju koju poseduje svako živo biće. Uticaj na tu ravnotežu biostruje u organizmu je poguban, a u stvari to bi radila 5G mreža koja aktivnim delovanjem, odnosno isijavanjem elektromagnetnih talasa određene frekvencije, pa pojačavanjem snage emitovanja, može da sruši svako živo biće, pa i čoveka. Ponavljam, kada bi emitovanje imalo toliku snagu i mogućnost promene frekvencije.

Pominje se mikrotalasna pećnica koja radi na istim ili sličnim frekvencijama, pa je bojazan da se isti efekat prenese na ulicu. Treba znati da mikrotalasna pećnica u zatvorenom prostoru greje materijale snage bar jednog kilovata, a stanice 5G rade sa jedan do maksimalno deset vati. Problem je taj što se snaga stanica može povećati „po potrebi“ na visinu neželjenih vrednosti. Kod 4G ni iz daleka nisu potrebne tako gusto postavljene antene, pa se taj problem i ne javlja.

Svima je poznato da vojska ne sme da ide preko mosta strojevim korakom. Još 1831. godine 74 bojnika britanske armije su srušila most idući strojevim korakom preko njega. Tu je posao obavila rezonanca koja je nestupila između konstrukcije mosta i strojevog koraka koji je dodavao snagu toj vibraciji vrednosti nekoliko herca. Elektromagnetni talas je takođe vibracija koja može da ima i fizičko dejstvo na okolinu. Sedite pored bas zvučnika pa ćete se uveriti. Jedino se svetlost može kretati u bezvazdušnom prostoru.

Zračenje nije kao kod Rendgen-aparata kumulativno, što je za utehu i sasvim zadovoljavajuće. Zračenje ne bi trebalo da plaši građane, već mogućnost manipulacije posredstvom postavljene mreže.

Ko poseduje tehnološku literaturu 5G mreža na najvišem nivou? Mislim da je to tajna čak i za kupce i buduće korisnike. Primera radi, kao inženjer angažovan u IBM-u posedovao sam literaturu za otklanjanje zastoja IBM računarskih sistema hardverske prirode. Specijalisti za određene uređaje imali su literaturu najvišeg nivoa, pa su pristupali sistemu iz sasvim drugog ugla. Tako i kod 5G mreže. Može je koristiti viša sila po svom nahođenju, kad već ima tako gusto postavljene stanice.

Slovenija i Švajcarska su zaustavile projekat 5G, što govori da se ipak iza brda nešto valja. Jesu li se oni zabrinuli zbog sumnji u štetna zračenja ili su stopirali proces zbog neželjenih posledica i nemogućnosti kontrole svih tehničkih mogućnosti 5G mreže, uskoro ćemo saznati.

Opravdanost uvođenja ovako visoke tehnologije kod nas je u najmanju ruku diskutabilna. Mnogo nepismenih, neškolovanih u lepoj nam Srbiji neće ni primetiti da li je mreža 2G ili 5G.

Za rasturenu poljoprivredu, propalu auto-industriju, kao i ostale devastirane državne resurse, 5G će biti dugo godina višak. Bezbednost i kontrolu saobraćaja treba da sprovode koncesionari, koliko ja znam. Naravno, kao i za sve ostalo, džentlmenski možemo da im, o našem trošku, uvedemo 5G.

Mi nemamo dovoljno obrazovanog kadra za korišćenje visoke tehnologije u privredi. Poljoprivredi treba traktor i subvencije, a neko hoće da krene od daljinskog upravljanja. Čime će se upravljati i ko će to da radi? Daljinsko upravljanje kućnim aparatima? Pametni gradovi? Pa kod nas još Fata nosi peglu u tašni, da bude sigurna nije zaboravila da je isključi.

Najnovije tehnologije nisu za to da se odmah uskoči u kolo, kako bi zvučalo napredno. Naše mogućnosti i potrebe treba da diktiraju odabir alata za razvoj posrnule i devastirane privrede. Kako budemo sazrevali, tako dižimo valjanost alata koji nam je potreban u sledećim koracima.

Direktor RATEL-a hoće da uvede 5G, a gradi hiljadu stanica 4G. Alal vera, to je baš domaćinski. U razvoju je i tehnologija šeste generacije. Možda bismo mogli da preskočimo jednu generaciju. Kod nas je sve moguće, a naročuto su uvežbane prečice po vertikali, kako u poslu tako i u obrazovanju.

 

Stavovi izneti u članku ne odražavaju nužno stavove redakcije.