Ideje

Vladimir Grbić: Šta čitati u doba epidemije?

04-05-2020 07:38

Uoči najavljenog ukidanja vanrednog stanja prenosimo pet naslova koje je vredelo pročitati tokom epidemije u izboru glumca Vladimira Grbića.

ODAKLE ZOVEM

Čitanje Rejmonda Karvera mi je uvek poput gledanja nekog kvalitetnog američkog filma iz perioda novog Holivuda. Nisam se bez razloga setio Ponoćnog kauboja, jer je upravo Rejmond pisao o ljudima sa margine sa kojima možemo najlakše da se identifikujemo, jer se vrlo često tako osećamo, a još češće to jesmo.

GRAD U ZRCALU

Oduvek sam voleo biografske romane, tu sliku stvarnosti transponovanu u umetničku formu. Moj profesor glume Boro Drašković je uvek govorio da su najbolji dokumentarni filmovi oni koji najviše liče na igrane, a igrani oni koji najviše liče na dokumentarne. Mislim da slična pravila važe i za književnost, što se vidi i u ovom romanu Mirka Kovača. Uz Mihizovu "Autobiografiju o drugima", ovo mi je omiljeni roman ove vrste.

POKOJNI MATIJA PASKAL

Jedan od najpoznatijih dramskih pisaca dvadesetog veka, Luiđi Pirandelo, napisao je roman o čoveku za koga su svi mislili da je mrtav, i koji je, nezadovoljan svojim životom, iskoristio priliku, pobegao, i počeo iz početka. Jedini problem je u tome što ga je i tamo dočekao isti problem od kojeg je i pobegao. A problem je bio on sam.

KNJIGA OČEVA

Postoje knjige koje ste čitali pre mnogo godina, a čijeg se tačnog sadržaja baš i ne sećate. Možda ponekog detalja... Jedan džepni sat, priča koja počinje u osamnaestom veku, a završava se u sadašnjosti, porodica... Ono čega se sećate je uzbudnjenje koje ste imali dok ste je čitali. Ako vam je moje sećanje na to uzbuđenje, umesto na temu knjige, dovoljan razlog da pročitate ovo delo Mikloša Vamoša, nećete pogrešiti.

NAJNORMALNIJI ČOVEK NA SVETU

Ovo je jedna od onih knjiga, napisao ju je Ivan Tokin, koje ovih dana obavezno morate poneti na svoju terasu ili u dvorište uz popodnevnu kafu. Ako vam nedostaje odlazak do grada, tu su negde, u fokusu junakovog pogleda, jedan grad i dve reke, jedna kafana na vodi gde se dobro jede i još bolje troše ljubavne iluzije, jedan taksista i jedna devojčica, jedna policijska plavuša koja liči na Kim Gordon, i šta biste još hteli?