Ekonomija

Radnici 'Leonarda' ostali bez zarada, pravdu tražili ispred suda

04-05-2020 13:01

Nekoliko desetina zaposlenih u pogonu kompanije "Leonardo", koaj se bavi proizvodnjom obuće, danas su se okupili ispred Osnovnog suda u Subotici, pokušavajući da zaštite svoje interese, budući da im, kako Slobodna Subotica nezvaničmo saznaje, nisu isplaćivane zarade tokom vanrednog stanja.

- Mi nemamo sindikat, a i da imamo od njega bi bila slaba vajda. Ne znamo šta da radimo - izkavila je jedna od žena koje su u sudu pokušale da dođu do rešenja svog problema.

Prema takođe nezvaničnim informacijama, radnike je na Osnovni sud uputila ovdašnja Inspekcija rada, ali nam se niko od inspektora nije javio na telefon. Niko na telefon nije odgovorio ni u "Leonardu".

Predsednik saveza subotičke organizacije Saveza samostalnih sindikata Stevan Huđi potvrdio nam je da problem u "Leonardu" postoji, ali je istakao da ne može pomoći radnicima, budući da njegov sindikat nije zastupljen u pomenutom pogonu.

"Leonardo" u Subotici posluje od 2003. godine. Za svako radno mesto, prema medijskim izveštajima iz prethodnih godina, "Leonardo" je od države dobio po 130.000 dinara, a za veći deo je, kako se navodi, obezbeđen i dodatak, pošto se radi o teže zapošljivim licima.