HALO, BING...

Utisak subotičke nedelje

10-05-2020 11:46

Proteklu sedmicu u Subotici obeležile su vesti na čijoj bi zanimljivosti pozavidela i Olja Bećković. Rebalansom pokrajinskog budžeta finansiranje dovršetka radova na zgradi Narodnog pozorišta skresano je za skoro devedeset odsto. Neće biti novca za obnovu fasada. Videlo se da Gradska kuća finansira izdavače tabloida “Kurir” i “Alo”... Za utisak subotičke nedelje, ipak, biram hrabru izjavu gimnazijalca Vojislava Maćoša koji se pobunio protiv svega toga pri čistoj s(a)vesti, čistog srca i zdrave pameti.

Branko M. Žujović

Kada subotički botovi gimnazijalcu Voji Maćošu poruče da ćuti i uzme motiku u ruke, oni nam podastiru vlastitu polemičku impotenciju.

Više od trideset hiljada ljudi, samo u Subotici, pročitalo je od četvrtka do danas da je Voja Maćoš radio na pakovanju pomoći subotičkim penzionerima, kada je gradonačelnik Bogdan Laban zvao njegovog šefa tražeći da Maćoša otpusti, zato što je Maćoš, zaboga, predsednik omladinske organizacije opozicione Narodne stranke, što je ovaj istog časa i učinio.

Kakvo licemerje!

Sasvim slučajno, Voju poznajem lično. Znam ga kao pametnog, skromnog i domišljatog mladića koji radi, ponekad i dva posla, kako bi zaradio dodatni džeparac.

Drugim rečima, kako bi pomogao svojoj porodici.

Otkud onda poruka Voji da ćuti i uzme motiku u ruke?

Htonski glasovi sa dna subotičke dnevnopolitičke kace Voju, u stvari, blagovremeno upozoravaju da odudara od očekivanog standarda. Poručuju mu da ga to što razmišlja o činjenicama i primećuje čini nekompatibilnim sa subotičkom interesnom hobotnicom.

Sledstveno tome, trebalo bi da ćuti i bude miran. U protivnom, u Subotici čiji je negativ neće moći da gradi vlastitu budućnost. Subotica straha, korupcije, bahatosti i nepotizma ne trpi obrazovan, skroman i pristojan svet.

To je srž botovskog upozorenja mladom Maćošu koji se drznuo da primeti kako Gradska kuća penzionerima deli bedu od paketa, a milionskim iznosima finansira izdavače tabloida.

Proteklu sedmicu u Subotici obeležile su vesti na čijoj bi zanimljivosti pozavidela i Olja Bećković.

Rebalansom pokrajinskog budžeta finansiranje dovršetka radova na zgradi Narodnog pozorišta skresano je za skoro devedeset odsto. Neće biti novca za obnovu fasada. Videlo se da Gradska kuća finansira izdavače tabloida “Kurir” i “Alo”...

Za utisak subotičke nedelje, ipak, biram hrabru izjavu gimnazijalca Vojislava Maćoša koji se pobunio protiv svega toga pri čistoj s(a)vesti, čistog srca i zdrave pameti.

Da bi neko bio heroj, mora da može da kaže "ne" kada svi kažu "da", rekao je Havijer Serkas u intervjuu "Vremenu" pre koju godinu.