Grad

Dveri: Odgovor RTS-u i uredniku Vučiću

20-05-2020 18:52

Slobodna Subotica u celosti prenosi saopštenje Dveri.

Posle devet dana štrajka glađu narodnih poslanika Boška Obradovića i Ivana Kostića na stepeništu ispred Narodne skupštine, i ignorisanja njihovih pet zahteva, juče su se istovremeno - kao po dogovoru - oglasili predsednik SNS i RTS.

Saopštenje RTS je sramno i licemerno, i ući će u istoriju beščašća i novinarske neprofesionalnosti. Ovakav odgovor RTS narodnom poslaniku i predsedniku jedne parlamentarne političke organizacije koji već deseti dan štrajkuje glađu, najbolje govori o ljudskom i profesionalnom padu čelnika javnog medijskog servisa.

Uzimajući u obzir stil pisanja, saopštenje kao da je pisano u centrali SNS ili poslato od Željka Mitrovića sa TV PINK da se postavi na sajtu RTS.

Kada niste imali hrabrosti i ljudske i profesionalne etike da ugostite Aleksandra Obradovića, Mariju Lukić ili Milana Jovanovića, da se istraživački bavite aferama "Helikopter", "Savamala", "Doljevac", "Krušik", "Lažne diplome i doktorati", "Jovanjica"..., jasno je zašto nećete da obavite razgovor ni sa narodnim poslanicima Dveri jer bi se o svemu tome konačno čulo na javnom medijskim servisu. 

Što se tiče jučerašnjeg obraćanja vašeg urednika Aleksandra Vučića, on je odbijajući dijalog sa opozicijom, iznova pokazao svoje pravo, nedemokratsko lice. Zbog pandemije izbori i referendumi su odloženi u 51 zemlji sveta. Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je u sred pandemije nastavljen izborni proces. To su odložile i Poljska, i Rusija, i susedna Severna Makedonija, gde još uvek traju razgovori i dogovori vlasti i opozicije o novom terminu izbora. To je kod nas nezamislivo i posle jučerašnje Vučićeve izjave definitivno jasno da je spreman na sve zarad opstanka na vlasti po svaku cenu. 

Ta cena može biti veoma skupa i opasna jer nas vodi u dalje podele i sukobe u našem društvu. Narodni poslanici Dveri štrajkuju glađu već 10 dana da do tog opasnog scenarija ne bi došlo. RTS i njihov urednik Vučić juče su ogolili samu suštinu funkcionisanja vladajućeg režima i sada je svakome jasno da ovako više ne može i da nešto mora hitno da se menja. 

Izbori 21. juna su nedemokratski, zdravstveno rizični i protivustavni. O tome se, uprkos našim podnetim zahtevima, još uvek ne oglašavaju ni Upravni sud ni Ustavni sud Srbije, koji bi morali da ponište ovaj protivustavni izborni proces.  

Srpski pokret "Dveri" zahteva odlaganje ovih izbora i poziva na pregovore između vlasti i opozicije o novom terminu izbora, kao i stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.