Intervju

'Bojkot je za slabiće'

06-06-2020 09:13

JENE MAGLAI

Nametanje spekulacija da Subotica u sledećem mandatu mora da ima gradonačelnika Mađara je pokušaj jeftine prevare glasača mađarske nacionalnosti u Subotici i šire homogenizacije biračkog tela. Ištvan Pastor je ispisao najsramnije poglavlje u političkoj istoriji vojvođanskih Mađara. Imovinu grada svojataju na način kao da je njihova partijska imovina.

Branko M. Žujović

Jene Maglai je džentlmen-gladijator subotičke skupštine. Na vlastitim plećima izneo je dinamiku, neko bi rekao i čast, obamrle skupštinske opozicije do kraja mandata. Zahvaljujući Maglaiju, Skupština grada nije ostala anestezirani teatar dosadnog apsurda, sa nedarovitim glumcima u naslovnim ulogama. Nesebično joj je ubrizgavao politički naboj i intenzitet.

Maglaijev politički nastup zadržao je subotičku učtivost. To i činjenica da Maglai ipak ne živi od stranačke politike, već od advokature, kvalifikuje ga među one koji imaju šta smisleno da kažu o situaciji u gradu i njegovoj budućnosti.

Kriričari mu spočitavaju malverzacije iz vremena kada je bio gradonačelnik.

U avgustu 2018. godine, kada je Slobodna Subotica bila tek prohodala, zamolio sam neke od njegovih oštrih kritičara da redakciji prilože dokaze svojih tvrdnji. Ili da nam makar ukažu na smernice koje bi nas odvele do Maglaijevih malverzacija. Više od devedeset nedelja strpljivo čekam da se od nedelje vidim s njima u vezi Maglaijevih malverzacija.

Ova okolnost ne abolira Maglaija političara od budnog novinarskog nadzora, ali ga, imajući u vidu napade u skupštini i atake botova na društvenim mrežama, donekle stavlja u kontekst Đilasovog sindroma na sva zvona oglašenog lopova koji je, gle čuda, ipak na slobodi.

Smatrate li da je stepen kriminalizacije subotičke gradske zajednice u porastu? Ne mislim statistički, na ulici, premda ni to ne isključujem, već meru u kojoj nepotizam, korupcija, pa i klasični kriminal, prožimaju našu gradsku zajednicu iznutra, kroz ustanove, preduzeća i institucije.

JM: Stranke koje su na vlasti u Subotici od 2016. godine u potpunosti ignorišu sve što im nije po volji. Pošto nemaju adekvatne odgovore na izazove, onda im je najlakše i najjednostavnije da se prave mrtvi u vezi svih tih nezgodnih tema. Smatraju da im je dovoljno da se oglašavaju u svojim partijskim medijiskim kućama, uz pomoć servilnih dvorskih novinara, pošto pokrivaju devedeset odsto medijskog prostora.

To je sa jedne strane izraz bahatosti političkih funkcionera. Sa druge strane je to njihov kukavičluk i strah da se suoče sa realnom situacijom u kojoj se naše društvo nalazi. Stoga je najjednostavnije da se negativne pojave gurnu pod tepih.

Isto tako se ponašaju i u radu Skupštine grada Subotice. Desetine predloga odluka, koje je naša odbornička grupa inicirala u protekle četiri godine, redom su skinute sa dnevnog reda. Nisu bili čan spremni ni da se o tim životnim pitanjima za naše građane vodi rasprava u gradskoj skupštini.

Transparentnost donošenja najvažnih odluka na gradskom nivou je potpuno ukinuta. Sada se nalazimo u fazi meke diktature. To se jasno reflektuje i u odnosu vlasti prema medijskim kućama. Imovinu grada svojataju na način kao da je njihova partijska imovina. Tako se i odnose prema njoj.

Politička kultura je pala na najniže grane od devedesetih godina, jer su nam se vratile aveti devedesetih godina, ali u znatno sirovijem i brutalnijem obliku.

SVM kao verna kopija SNS-a

Koji su uzroci pada političke kulture?

JM: Savez vojvođanskih Mađara postao je verna kopija SNS-a, naravno u minijaturnijem izdanju. Jožef Kasa nikada sebi ne bi dozvolio da javno veliča ideologiju Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. Ištvan Pastor je lično prisustvovao mitinzima Srpske napredne stranke i javno podržao veličanje Aleksandra Vučića. Tim činom je ispisano najsramnije poglavlje u političkoj istoriji vojvođanskih Mađara. Mislim da sam time sve rekao.

Sa kakvim ste se izazovima suočavali tokom priprema za predstojeće izbore?

JM: Nametanje spekulacija da Subotica u sledećem mandatu mora da ima gradonačelnika Mađara, i da će to spasiti Suboticu, pokušaj je jeftine prevare glasača mađarske nacionalnosti u Subotici. To je pokušaj što šire homogenizacije biračkog tela mađarske nacionalnosti i konačnog eliminisanja Mađarskog pokreta kao ozbiljnog “remetilačkog” faktora u procesu potpune monopolizacije glasova pripadnika mađarske zajednice i u Subotici.

Ovaj razgovor, mislim da to vredi istaći čitaocima, vođen je znatno pre nego što je Bogdan Laban juče saopštio da se, parafraziram, Balint Pastor zaleteo i da će mesto gradonačelnika pripasti pobedniku izbora. Laban već zna da će to biti Srpska napredna stranka i ne libi se da sa pozicije vlasti to unapred saopšti, kao gotovu stvar...

JM: Realno, Srpska napredna stranka će na predstojećim izborima za odbornike Skupštine grada dobiti barem dva puta više odborničkih mandata od Saveza vojvođanskih Mađara. Po kom principu bi tada kandidat Saveza vojvođanskih Mađara za mesto gradonačelnika imao legitimitet da dobije tu funkciju? Čak i da dođe do neke bolesne trgovine, legitimitet i nedostajuća neophodna sigurna podrška u Skupštini grada i Gradskom veću u tolikoj meri su ograničavajući faktori, da tada nema osnovnih preduslova da se uspešno i efikasno rukovodi gradom sa funkcije gradonačelnika.

Ne treba niko da bude naivan. Neće Srpska napredna stranka olako prepustiti tu funkciju. Isto tako, smatram da je veoma neprincipijelno da Balint Pastor, sa jedne strane, priželjkuje da bude gradonačelnik, a sa druge strane predvodi izbornu listu Saveza vojvođanskih Mađara za Narodnu skupštinu Republike Srbije. Ako ne uspe u Subotici, pripašće mu neka druga funkcija na republičkom nivou. U konkretnom slučaju, osim pokušaja homogenizacije glasova mađarske nacionalne zajednice u Subotici, Ištvan Pastor na ovaj način tvrdi pazar prema naprednjacima za neku buduću republičku funkciju za svoga sina. Mora se primetiti i to da je Savez vojvođanskih Mađara, sprovođenjem negativne selekcije partijskih kadrova, u proteklom periodu doveo sebe u situaciju da, osim Balinta Pastora, nema drugog ozbiljnog kandidata u Subotici koji može da povuče glasove prema njihovoj odborničkoj listi.

Što se tiče politike rukovođenja gradom, između SNS-a i SVM-a nema nikakve ozbiljne razlike. U proteklom periodu od četiri pune godine, postali su veoma bliski. Tvrdili su da grad napreduje i da se Suboticom odlično rukovodi. To se bez dobre saradnje sigurno ne bi moglo postići. Malo sam, dakako, sarkastičan. U stvarnosti, naprednjaci su u protekle četiri godine nemilice i na svakom koraku “voštili” kadrove SVM-a, a ovi ćutali i gutali te žabe. Ištvan Pastor, međutim, nije čovek koji zaboravlja.

O bojkotu i slabićima

Zašto ste se odlučili za izlazak na izbore?

JM: Pokret građanske Subotice je 20. decembra 2019. godine, na konferenciji za štampu, najavio izlazak na lokalne izbore za odbornike Skupštine grada Subotice. Nismo kalkulisali. Bojkot je za slabiće. Ili jesmo ili nismo. Naši članovi su išli i na demonstracije u Beograd. Svesni smo činjenice da će aktuelna vlast da padne na ulici. Biće mnogo ružnije, nego petog oktobra 2000. godine. To je teška borba, ali plemenita. Ova nakaradna vlast se mora mrviti sa svih strana, i u institucijama sistema i na ulici. Sve ostalo je prazna priča.

Kako je teklo prikupljanje potpisa?

JM: Pokret građanske Subotice je verovatno jedina grupa građana koja je predala svoju odborničku listu za lokalne izbore u Subotici, a koja se finansira sredstvima svojih članova i simpatizera. Zavukli smo ruke u svoje privatne džepove i obezbedili minimalno potrebna sredstva za kampanju. Mnogi verovatno misle da smo stvarno ludi, ali drugačije ne ide ako imaš nameru da menjaš sistem.

Zakupili smo nekoliko bilborda u gradu, obezbedili štandove, flajere, štampaćemo plakate, imaćemo spotove, shodno materijalnim mogućnostima i po koji zakupljeni termin na lokalnim televizijama.

Protezaćemo se koliko nam je jorgan dugačak. Skromno ali puni elana. Gradska izborna komisija proglasila je našu listu trećeg juna. Dobili smo redni broj 8.

Na izbore izlazite sa konkretnim programom...

JM: Pokret građanske Subotice objavio je svoj program još dvadesetog decembra. Smatramo da Subotica ne može da napreduje bez korenitih promena. Korupcija se mora suzbiti. Sada imamo stanje endemske korupcije. Javna dobra se nemilice čerupaju. Partijsko zapošljavanje treba iščezne, da postane nepostojeći pojam. U javnom sektoru isključivo smeju da se zapošljavaju lica po javnim i transparentnim konkursima. U sistem javne nadgradnje mogu ući samo najstručniji i najsposobniji.

Treba da se ukinu partijski feudi iz kojeg partije na vlasti crpe svoju moć i snagu. Kada budemo u situaciji, ugasićemo četrnaest javnih preduzeća u Subotici i formirati jedno jedinstveno. Jedan direktor, jedan nadzorni organ, koji direktno odgovaraju Gradskom veću i Skupštini grada.

Mora se sprovesti decentralizacija. Formiranje gradskih opština Bajmok, Palić i Čantavir, sa prenošenjem nadležnosti i budžetskih sredstava na njih. To je jedini način da se uspori i zaustavi potpuna devastacija prigradskih naselja.

Smatramo da treba decentralizovati budžetske izvore prihoda. Vlada Republike Srbije je od Subotice u toku 2013. godine, izenama zakona, uzela najmanje 600 miliona dinara na godišnjem nivou. To se mora promeniti. Moraju se vratiti otete pare našim penzionerima, sa zakonskim zateznim kamatama. Ni jedna država ne sme da pljačka svoje građane, posebice ne sme da dira u ostvarena socijalna prava. Tražimo da se promeni Zakon o vodama. Mora se ukinuti parafiskalni namet, u narodu poznat kao naknada za odvodnjavanje. Sredstva za te namene se moraju da budu obezbeđena iz republičkog budžeta.

Načelnika Policijske uprave treba da bira i postavlja Skupština grada. Načelnik za rezultate svog rada treba da odgovara Skupštini grada. Nadležno republičko ministarstvo treba da ima kontrolnu funkciju procesa izbora i postavljanja načelnika Policijske uprave.

Jednom prilikom ste mi pominjali i brojnost subotičkog parlamenta...

JM: Znatno smanjenje broja odbornika sa 67 na optimalnih 39 takođe je deo našeg programa. Trenutno najveći broj odbornika predstavlja samo deo glasačke mašine.

Kako ocenjujete stručnost u politici i među odbornicima? Stranačka politika kao da je postala utočište društvene margine koja nema kapacitet da živi od profesionalnog rada... Sve to, dakako, o trošku građana.

JM: Malo je onih koji svojim stručnim znanjem i zalaganjem u radu skupštine zaslužuju tu čast da zaista predstavljaju Subotičane. Mora se osnažiti kvalitet i smanjiti kvantitet odbornika, za stručniji, odgovorniji i efikasniji rad Skupštine Grada.

Možete li nam navesti i neke detalje Vašeg programa koje niste pomenuli?

JM: Što se tiče programa koji predviđa direktna lokalna pitanja, najvažnije je realizovati kvalitetan i efikasan nastavak strateških projekata. Kada to kažem, mislim na doslednu realizaciju projekta uređenja ekološkog statusa Palićkog i Ludaškog jezera, relizaciju projekta izgradnje fakultetskog kampusa tehničkih nauka na lokaciji prve kasarne i realizaciju prve faze master plana sa objavljivanjem međunarodnog tendera i izgradnju hotelskog kompleksa sa spa, medicinskim i turističkim sadržajima na Paliću isključivo privatnim kapitalom.

Mislim i na uređenje lokacije oko bivše fabrike “Zorka“. Tamo treba da bude privredna zone za domaće preduzetnike, mala i srednja preduzeća, uz aktivnu pomoć lokalne samouprave u obezbeđivanju kapitala za realizaciju investicionih projekata domaćih privatnih investitora. Mislim na potpuno uređenje centra grada, na komunalno opremanje, uređenje fasada, trgova, fontana i zelenih površina, izgradnja nadzemnih centralnih garaža, uklanjanje motornog saobraćaja iz centra grada, adaptaciju Doma Vojske i još dosta toga.

Racionalna koncentracija investicija

Iz Vašeg izlaganja, dalo bi se zaključiti da Subotici nedostaje dosta toga. Verujem da je to, na žalost, notorna činjenica sa kojom bi se složila većina građana. Nikako da kao gradska zajednica dosegnemo dan kada će se jedna politička opcija, uoči izbora, založiti za jedan krupan, vitalan projekat, a da se teme osnovnih elemenata civilizovanog života, koje se neprekidno uoči izbora ponavljaju, naprosto podrazumevaju. Iz decenije u deceniju samo pabirčimo rasuto perje u podnožju vlasti. Tako mi izgleda Vaše nabrajanje onoga što treba da se učini u gradu...

JM: Mislim da smo još uvek daleko od situacije koju pominjete. Neophodna je racionalna koncentracija investicija, u cilju poboljšanja kvaliteta življenja u gradu, ali i u prigradskim naseljima – kanalizacija, vodovod, putna infrastruktura, zelene površine, biciklističke staze, sportski tereni za rekreaciju. Moramo da stvorimo preduslove da se značajno poboljša lična i materijalna sigurnost naših sugrađana.

Komunalna policija, odnosno milicija je za mnoge paradigma partijskog zapošljavanja. Šta kaže Vaš program?

JM: Razmotrili bismo ukidanje komunalne policije. Založili bismo se za uspostavljanje sistema nadzornih kamera na javnim površinama.

Šta je sa subotičkim sportom? Znam da strasno igrate mali fudbal...

JM: Naš program predviđa izgradnju nove, savremene, funkcionalne sportske hale, zatim nove, ekonomski održive ledene dvorane i nove primerene sportske hale za borilačke veštine i dizanje tegova. Ma koliko ovo nekome možda izgledalo preterano, sve procene ukazuju da gradu nedostaju upravo sportski objekti.

Šta biste još izdvojili?

JM: Tu je konkretna realizacija projekata u oblasti energetske efikasnosti javnih objekata i višespratnih stambenih zgrada, pomoć i podsticaj investicija u obnovljive izvore energije na teritoriji grada, dubinska reforma gradskog i prigradskog javnog prevoza, izrada elaborata i projekata za prelazak na značajno jeftiniji laki šinski prevoz gde god je to moguće i opravdano. Turizam i prehrambena prerađivačka industrija motor su budućeg razvoja Subotice i čitave regije. Moramo da ojačamo kadrovski i da učinimo znatno efikasnijom i učinkovitijom prekograničnu saradnju sa Mađarskom, Hrvatskom i Rumunijom. Tu je i potreba izgradnje centralne zgrade doma zdravlja sa službom hitne pomoći na novoj, adekvatnoj lokaciji, ali i izgradnja nove kvantaške pijace, takođe na novoj adekvatnoj lokaciji. U oblasti zaštite životne sredine pomenuo bih izradu strategije voda i pristup realizaciji tog projekta, kao i izradu katastra drva i započinjanje efikasne realizacije ozelenjavanja i pošumljavanja na teritoriji Grada Subotice.

"Pošteni, vredni, čestiti..."

Na izbore izlazite sa Demokratskom strankom Srbije koja je oko sebe okupila koaliciju zvanu “Metla”.

JM: Na lokalne izbore izlazimo sa ljudima za koje smo procenili da su pošteni, vredni i čestiti. Zajedno izlazimo na izbore za Jelicom Santrač i Blagišom Jefićem, frontmenima Gradskog dobora DSS-a. Imali smo sporazum o zajedničkom nastupu i sa lokalnim odborom Pokreta “Dosta je bilo”, ali su oni svojevremeno odustali od izbora zbog odluke njihove centrale u Beogradu o bojkotu. Svojevoljno su izašli iz zajedničkog nastupa. Naravno, okosnicu naše organizacije čini Gradski odbor Mađarskog pokreta i članovi naše odborničke grupe. Ostali smo u Subotici jedina ozbiljna opoziciona snaga, koja može da iznese prikupljanje dovoljnog broja overenih potpisa za kandidovanje odborničke liste i koja smatra da bojkot lokalnih izbora u Subotici samo koristi SNS-u i SVM-u.

Proglašenje naše odborničke liste od strane Izborne komisije Grada Subotice je jednoznačan dokaz da smo realno procenili svoje mogućnosti i obezbedili kapacitet da sakupimo dovoljan broj potpisa za jednu ozbiljnu opozicionu odborničku listu u Subotici. Saradnja sa predstavnicima Gradskog odbora DSS-a u Subotici je za sada veoma korektna.

Obilaznica je pre svega bila republički projekat

Čime Gradska kuća ipak može da se pohvali?

JM: Za protekle četiri godine, lokalna vlast može da se pohvali delimičnim završetkom zaobilaznice, mada je, istini za volju, realizacaija tog projekta bila u isključivoj republičkoj nadležnosti, odnosno nadležnosti Javnog preduzeća “Putevi Srbije”. Tu je i završetak projekta potpune rekonstrukcije subotičke Sinagoge. Na žalost, ostali kapitalni projekti nisu ostvareni.

Ištvan nije kritikovao slučajno

JM: Izgradnja zgrade pozorišta nije završena, niti je bilo šta izgrađeno na lokaciji Prve kasarne. Nema spa i medicinskih sadržaja na Paliću. Akva-park nije izgrađen. To je čist promašaj, prožet ozbiljnom korupcijom. Odavno je trebalo da završe izgradnju kanalizacije na Paliću. Taj projekat do današnjeg dana nije završen. Od predviđena 22 kilometra kanalizacije biće izgrađeno svega 14 do 15 kilometara. Sedam do osam kilometara kanalizacije je isparilo u protekle tri i po godine, iako su novčana sredstva bila predviđena za izgradnju kanalizacije na celom području naselja Palić. Dom vojske se od strane nosilaca vlasti tretira kao trinaesto prase.

Nije slučajno Ištvan Pastor javno kritikovao neuspešnost u realizaciji vitalnih projeketa za razvoj rada i za to krivicu svalio na Bogdana Labana i SNS u Subotici.

Pokret građanske Subotice ostaje pri tvrdnji, koju smo izneli na drugoj sednici novog saziva Skupštine grada krajem juna 2016. godine, da sprovođenje vlasti SNS-a i SVM-a, u sastavu izabranih funkcionera, ništa dobro neće doneti Subotici. Smatramo da su protekle četiri godine samo potvrdile naša predviđanja kao tačna.

Budžetska sredstva se prečesto raspodeljuju nedomaćinski. Udruženja građana se stavljaju pod kontrolu stranaka na vlasti. Ako ne pristanu da opslužuju vladajuće partije, onda im se uskraćuju ili značajno smanjuju budžetska davanja.

Slučaj pevačice bliske SNS-u i njen nastup na Zavičajnim danima samo je jedan u nizu slučajeva ozbiljne zloupotrebe budžetskih sredstava i trgovine uticajem rukovodećih funkcionera SNS-a u lokalnoj samoupravi. Već sam pomenuo da se vlast prema imovini i budžetskim sredstvima Grada Subotice odnosi kao prema svojoj partijskoj ili privatnoj imovini.

Mnogo su krupnije zloupotrebe kao što je, na primer, privatizacija Javne ustanove “Apoteke Subotice”, ili projekat modernizacije i racionalizacije javnog osvetljenja. Ove odluke su progurane kroz Skupštinu grada bez sprovođenja transparentnog postupka i ozbiljne stručne analize.

Pokrajinski budžet takođe je oboleo od novog koronavirusa. Potkresan je u značajnoj meri, a investiciona kola su se slomila na velikim projektima u Subotici. Sećam se da ste lane ukazivali da je gradski budžet, oslonjen na pomenute projekte, prenaduvan. Kakav je Vaš komentar?

JM: Smatram da je kresanje pokrajinskog budžeta samo početak. Budžetski prilivi će se i dalje smanjivati. Na državnom nivou se neprekidno zadužujemo, a narod je sve siromašniji. Situacija će biti sve teža. Nosioci vlasti žele da sakriju pravo stanje od građana, ali je jasno, čak i vidljivo, da je kasa zapravo prazna. Dok se ozbiljno ne stane na put endemskoj korupciji i partijskom zapošljavanju, situacija se ne može popraviti, biće nam sve gore.

Kao posmatraču procesa, zanimljiva mi je bila tvrdnja, bezmalo mantra na društvenim mrežama, da će Palić izgradnjom akva-parka doskočiti Morahalomu. Da se razumemo, pristalica sam domaćeg razvoja i smatram da mi treba da težimo da imamo bolje banje od onih u Mađarskoj, ali mi se čini da je ovde “rodoljublje” pokriće za dosta toga, pa i za sumnjive budžetske operacije. Akva-park je zamalo postao patriotsko pitanje. Oni koji su iole detaljnije pratili razvoj Morahaloma, lako su mogli da primete da je taj turističko-banjski centar promenio kompletnu filosofiju življenja, a ne samo infrastrukturni sadržaj. Evo primera: geotermalni kaskadni sistem, izgrađen u Morahalomu, obezbeđuje čistu energiju za tamošnju Gradsku kuću, osnovnu školu, biblioteku, vrtić i još neke ustanove. Zahvaljujući ovom projektu, troškovi grejanja i upotrebe tople vode smanjeni su za neverovatnih osamdeset odsto. Tokom 25 godina trajanja ovog projekta godišnje smanjenje emisije ugljen-dioksida iznosiće 870 tona, a uštede na potrošnji prirodnog gasa iznosiće 483.000 kubnih metara, odnosno osamdeset odsto... Takve učinke, osim kićenja iznosima potrošenim iz budžeta, ne primećujem na Paliću...

JM: Turizam je privredna grana koja bi mogla da bude zlatna koka za mnoge građane naše lokalne smouprave. Međutim, nema ozbiljne stretegije. Nema adekvatnog stručnog potencijala koji bi taj resurs efikasno i kvaliteno mogao da valorizuje u budućem periodu.

Na najvažnje funkcije u toj oblasti su isto tako postavljeni podobni, a ne sposobni. Partje na vlasti su svojom nesposobnošću zarobile i taj potencijal privednog razvoja Subotice. Funkcionisanje i rezultati rada Turističke organizacije Subotice vam je školski primer za napred navedeno.

Bacaju prašinu u oči...

Kako Vi vidite izgradnju akva-parka?

JM: Izgradnja akva-parka na Paliću sredstvima iz budžeta, uz činjenicu da se grad zadužuje bankarskim kreditom za realizaciju tog projekta, očajnički je pokušaj vlasti da baci prašinu u oči građanima Palića i Subotice. To je jedan potpuno promašeni projekat, prožet ozbiljnim koruptivnim elementom.

Prema usvojenom master planu, na Paliću bi trebalo da se izgradi hotelski kompleks sa spa i medicinskim sadržajima, isključivo privatnim kapitalom. Realizaciju investicije treba da dobije najbolji ponuđač, po raspisanom transparentnom međunardonom tenderu. Nakon toga bi trebalo da se pristupi realizaciji izgradnje kongresnog hotela sa četri zvezdice, nedaleko od Jahting kluba, kao i realizaciji izgradnje hotela sa četiri zvezdice sa sportskim terenima, na lokaciji sadašnjih sportskih terena na Paliću i oronulog hotela “Sport”. Naravno, sve isključivo privatnim kapitalom i nakon sprovedenog ozbiljno pripremljenog i transparentnog međunarodnog tendera.

Realizacijom tih projekata, uz uporednu realizaciju infrasktrukturnog opremanja naselja Palić, posebice obalnog pojasa u turističkoj zoni, kao i doslednom realizacijom projekata ekološkog unapređenja Palićkog jezera, za pet do šest godina ne biste mogli da prepoznate Palić. Ali, gde sam ja tu? Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti ipak biti u prilici da nosioce elementa gde sam ja tu privedemo pravdi.

Naš sajt je javnosti predočio pokušaj vlasti da u međunarodni projekat izgradnje palićke kanalizacije, koji ste pominjali, unese izmene. Cevi koje su preporučili stručnjaci trebalo je da budu zamenjene znatno skupljim i tehnički potpuno nepodesnim cevima. Taj pokušaj je osujećen zahvaljujući profesionalnosti i etičnosti glavnog projektanta i iznošenjem čitave stvari u javnost. Kakav je Vaš komentar?

JM: Pokušaj izmene projektne dokumentacije izgadnje kanalizacije u naselju Palić je samo školski primer endemske korupcije u kojem se naše društvo nalazi. Nemačka vlada odobrila nam je bespovratna sredstva, stručni ljudi i ekipe u gradskoj upravi i javnim preduzećima su ozbiljno radili od proleća 2014. do jeseni 2015. godine, da bi nam ta sredstva bila odobrena. Radi se o šest i po miliona evra bespovratnih novčanih sredstava. Njihov trud i nesebičan angažman je doneo rezultat Gradu Subotici. Ta novčana sredstva su nam odobrena novembra 2015. godine, po tačno specifikovanim pozicijama.

Sada dolazimo u situaciju da se brukamo, jer su lopovi na vlasti pokušali da deo i tih poklonjenih novčanih sredstava pokradu. Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti doći u situaciju da ozbiljno i odgovorno ispitamo gde je isparilo i pomenutih sedam do osam kilometara kanalizacije. U sporazumu koji sam tada, kao gradonačelnik, potpisao sa KFW bankom, bila je izgradnja 22 kilometra kanalizacije u naselju Palić i za to su bila obezbeđena novčana sredstva u celosti izražena u evrima. Da ne pričam o tome da je realizacija tog projekta trebalo da počne najkasnije u leto 2017, a ne u leto 2019. godine. Dve godine se kasnilo sa realizacijom, a odgovornost za nesposobno upravljanje realizacijom projekta čelnici lokalne samouprave sada prebacuju na republičke organe.

Mediji su slika društva

Na žalost, nezaobilazno pitanje u seriji intervjua koje uoči izbora objavljuje Slobodna Subotica. Subotički mediji. Šta imate da kažete?

JM: Što se tiče medijske scene u Subotici, ona je samo slika i prilika čitavog našeg društvenog, političkog i ekonomskog stanja. Dok se ne uredi društvo, mediji će uglavnom biti servis vlasti, a vlasnici medija će se utrkivati da se što više dodvore vlastima i otkinu što više para na javnim konkursima. Dok to traje, broj lokalnih medija i kvalitet njihovog rada biće u obrnutoj srazmeri. Naravno, postoje nekoliko izuzetaka u toj branši koji pokušavaju da sačuvaju obraz profesionalne etike. Njihov uticaj na javno mnenje, prvenstveno zbog uskraćivanja projektne odnosno materijalne podrške od strane nosilaca vlasti, na žalost nedovoljno je.

Šta je sa subotičkom opozicijom?

JM: Trenutno u Subotici opozicija je skoro potpuno nestala sa političke scene. Osim našeg udruženja građana, koje je verovatno jedina ozbiljnije organizovana ekipa ljudi, tu su ljudi koji pripadaju članstvu Narodne stranke u Subotici, Dveri, DJB i Nove stranke. Zajedničkim nastupom na lokalnim izborima je probuđen iz trnoružicinog sna i Gradski odbor DSS-a. Mislim da smo tu završili nabrajanje. Ostali ili postoje samo na papiru ili su u raznim kombinacijama sa nosiocima vlasti, pa ih ne smatram iskrenom opozicijom.