Intervju

Pastor: Subotica nije grad za periferiju

06-06-2020 10:11

Ištvan Pastor nije odgovorio na molbe Slobodne Subotice za intervju, ali je govorio za Nove subotičke novine. Prenosimo intervju sa gospodinom Pastorom u želji da njegovi pogledi na političku stvarnost Subotice ipak ne izostanu sa stranica našeg sajta.

Milutin Mitrić, Nove subotičke novine

Za četiri godine u subotičke projekte iz pokrajinskog i republičkog budžeta uloženo preko 11 milijardi dinara. Zahvaljujući podršci mađarske vlade u Vojvodini pokrenut investicioni zamajac vredan 300 milona evra. Kroz program Fondacije „Prosperitate“ otvoreno 400 novih firmi i kupljeno 900 kuća mladim bračnim parovima koji su želeli da ostanu na selu.

Na predstojećim izborima na svim novoima učestvovaće lista Saveza vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, koju je na republičkom nivou za samo jedan dan podržalo skoro 12.000 građana. Za buduće poslanike Skupštine Srbije SVM je predložio listu od 250 kandidata, na pokrajinskoj listi nalazi se 120 imena i 67 kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu Subotice.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) biće jedina mađarska stranka koja će učestovati na izborima zakazanim za 21. jun i lider stranke Ištvan Pastor misli da će ovoga puta mađarsko biračko telo imati lak posao kod izbora.

IP: Rezultati koje možemo staviti na sto pred naše birače su više nego ubedljivi. Zato ćemo od građana tražiti da nas podrže, da nam daju legitimitet da nastavimo ovim putem i završimo započete projekte i programe. Najviše truda potrošićemo da mobilišemo ljude da izađu na izbore i daju glas onima kojima veruju.

Jeste li zadovoljni sa onim što je SVM uradio u zadnjih četiri godine?

IP: Više nego zadovoljan. Napravili smo ovih dana jedan pregled stanja urađenog za četiri godine i došli do podatka da smo, kroz realizaciju programa koji su bili u fokusu naše stranke, uspeli da u Suboticu „dovučemo“ 11 milijardi dinara, odnosno 150 miliona evra za realizaciju raznih projekata. To je skoro dva subotička godišnja budžeta. Zahvaljujući podršci mađarske vlade, preko Fondacije Prosperitate u zadnje četiri godine, pokrenut je investicioni zamajac u Vojvodini i Srbiji vredan 300 miliona evra. Pokrenuto je 400 novih firmi i obezbeđena pomoć za kupovinu više od 900 kuća mladim bračnim parovima na selu. Ovim i mnogim drugim poduhvatima značajno smo doprineli da mladi ljudi ostanu u Srbiji i ne napuste zemlju. Nas najveći poduhvat i investicija je i obnova subotičke Sinagoge. Na tom programu smo se legitimisali, kakav grad želimo, šta mislimo o očuvanju gradskog jezgra i istorijskog nasleđa.

Od jeseni počeće gradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice, a u planu je da se iduće godine krene i sa izgradnjom pruge od Subotice do Segedina.

IP: Kada bude izgrađena brza pruga od Beograda do Budimpešte, Subotičani će u ove dve metropole stizati vozom za nešto više od jednog sata. Došli smo do jednog neobičnog podatka, o tome se priprema i film, da su Subotičani još 1846 godine planirali da sagrade prugu od Subotice do Segedina. Prošlo je eto skoro 170 godina da to nije urađeno. Subotičani kroz istoriju, nikad nisu želeli da žive u palanci, da budu na periferiji već da što bliže budu metropolama. Zato se mi u našem programu i zalažemo za Suboticu – srednjoevrpski grad.

Ostatak intervjua dostupan je na adresi: https://www.vmsz.org.rs/sr/novosti/intervju/subotica-nije-grad-za-periferiju

Foto: SVM