Scena

Marko Aleksić 26. juna u Subotici – promocija knjige i Noć knjige

25-06-2020 16:50

U petak 26. juna u Noći knjige Marko Aleksić, autor sjajne knjige „Srpske zemlje pre Nemanjića – od 7. do 10. veka“ biće gost knjižare Delfi u Subotici, na adresi Korzo 4 od 21 sat.
 
Istog dana od 19 sati počinje tribina posvećena knjizi u okviru manifestacije „U slavu Vidovdana“ koju organizuje Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.
 
Marko Aleksić u knjizi „Srpske zemlje pre Nemanjića – od 7. do 10. veka“ donosi sveobuhvatnu i živopisnu priču o počecima srpske istorije.
 
Prvi put jedna knjiga jezikom istorijske i arheološke nauke studiozno i uzbudljivo priča priču o ovom periodu. Koristeći arhivske pisane izvore kao i nova arheološka istraživanja, ona govori o prvom po imenu poznatom srpskom knezu Dervanu i zemlji Bojki, nastanku titule župana, drevnim slovenskim naseljima sa ostacima paganskih hramova. Knjiga sadrži izuzetno važna otkrića poput postojanja vladarske palate na tlu Srbije iz 8. veka, koja predstavlja najraniju poznatu takvu građevinu u slovenskom svetu, ili više crkava znatno starijih od Raške episkopije, što pokazuje da su Srbi prihvatili hrišćanstvo ranije nego što se to do sada verovalo i da su se tu nalazili prvi poznati hrišćanski hramovi među Slovenima. Izdanje je obogaćeno istorijskim kartama i ilustracijama značajnih arheoloških nalaza, građevina, utvrđenja i naselja najstarije srpske države.