HALO, BING...

Neradovac političko srce Srbije

26-06-2020 11:18

“Ne te vido od onomad. Kude beše?”, pita Vranjanac komšiju.

“Otočke bev kod mađarski konzulat, ličnu kartu da gi napravim. Nincs hazudozàs Vranyeban”, odgovara komšija

Branko M. Žujović

Svako ko je čitao Boru Stankovića, Stevana Sremca, ili makar gledao filmove Zdravka Šotre, lako može, sam za sebe, da rekonstruiše neodoljivo uvrnuti govor južne Srbije. Ako je Niš najveći centar i urbani puls, Vranje je duša tog dela naše zemlje.

“Ne te vido od onomad. Kude beše?”, pita Vranjanac komšiju.

“Otočke bev kod mađarski konzulat, ličnu kartu da gi napravim. Nincs hazudozàs Vranyeban”, odgovara komšija.

Nisu u nedelju slučajno, do duše na jedan bizaran politički način, povezani Subotica i Vranje. Vranje je jug srpskog, a Subotica mađarskog govornog područja. Sve ostalo, osim ljute paprike i SVM-a, potpuno je različito.

Različite naravi, temperamenti i narativi dva kraja naše zemlje idealan su predložak za bujicu šala i viceva o izbornom rezultatu koji je u stvarnsti prestigao sve što je Baron Minhauzen ikada rekao.

Vranjski izbori ogulili su politički sistem Srbije kao bananu. Pokazalo se na najbanalniji način da sistem upravlja nama, a ne mi sistemom.

Umesto u naučno-tehnološkom parku, sistem robote pravi od građana.

Samo humanoid, inercijom automatizma indukovanog novcem ili strahom, glasa za “Srpsku desnicu” i SVM istovremeno (ili glasa uopšte?). Šta više, sve ukazuje da je među glasačima pomenute “desnice” i SVM-a bilo puno Roma. To u predočenu političku jednačinu, sa najmanje jednom zvanično nepoznatom, ubacuje i konstantu društveno-političke perverzije.

Neradovac i Kukulovce su postali politička srca Srbije. Umesto da diktiraju nacionalni standard za proizvodnju paprike sa Horgošem, ova dva sela su postala paradigma apsurda političkog sistema.

Zbog toga je smislenije bilo uzgajati papriku na Vračaru, nego izaći na protekle izbore. Pobeđivalo se i gubilo tamo gde je, i kako je, sistem hteo. Nije štos u smeni, juče Tadića ili danas Vučića. Štos je u promeni sistema pre nego što Srbija doživi infarkt zbog začepljenja političkih sudova spontano dijagnostifikovanih u Neradovcu i Kukulovcu.

Do mađarskog konzulata u Vranju, ko živ, ko mrtav.

Kao što reče komšija: Nincs hazudozàs Vranyeban!