Grad

Pomozite nam da ohrabrimo i zaštitimo izvore

29-06-2020 15:17

PISMO BEOGRADSKIM REDAKCIJAMA

Sve vreme kritički mediji i društvene mreže odjekuju pozivima. Građani bivaju pozivani da budu aktivniji, da se suprotstave neistinama. Kada to učine, kao što je slučaj sa nekolicinom lekara u subotičkoj bolnici na čelu sa doktoricom Konstantinović, njihov aktivizam nailazi na ignorisanje nacionalnih medija.

Branko M. Žujović

Sajt Slobodna Subotica je četvrtog juna objavio vest da je virus kovid 19 prodro u subotičku bolnicu. Naša informacija, dobijena od nezvaničnog izvora, jer su zvanični izvori ćutali, pokazala se kao tačna.

Bolnica je nakon pisanja našeg sajta nevoljno priznala da je obolelo troje pripadnika osoblja odeljenja za ginekologiju i akušerstvo.

Potom je redakcija Slobodne Subotice od Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu dobila zvaničnu potvrdu da je od kovida 19 oboleo i načelnik pomenutog odeljenja subotičke bolnice, lekar Aleksandar Radulović. Radulović je početkom juna na vlastiti zahtev prebačen u pomenutu beogradsku bolnicu.

Dan nakon što smo od bolnice “Dr Dragiša Mišović” dobili zvaničnu potvrdu da je lekar Radulović, inače istaknuti član SNS-a, kovid-pozitivan, stigao nam je imejl u kojem je ta ista bolnica saopštila da je prvi Radulovićev test zaista bio pozitivan, ali da je sledeći bio negativan, što je nonsens i činjenica koja sama po sebi postavlja niz dodatnih pitanja o zataškavanju čitavog slučaja.

Informacija Slobodne Subotice da je Radulović operisao vidno bolestan 27. maja, takođe se pokazala kao istinita. Radulović je toga dana, pod upalom pluća, izvršio dva carska reza. Radulović je pre toga, dvadesetog maja, pregledao trudnicu za koju se krajem maja, odnosno početkom juna, pokazalo da je kovid-pozitivna. Pomenuta pacijentkinja se nakon porođaja našla na intenzivnoj nezi u Novom Sadu, o čemu je Slobodna Subotica jedina izvestila.

Kako je izveštavanje o prodoru virusa kovid 19 u subotičku bolnicu napredovalo, našoj redakciji je počeo da se javlja značajan broj ohrabrenih lekara.

Zahvaljujući njima, saznali smo da se direktor subotičke bolnice Slobodan Puškar hvalio da je od političkog analitičara Branka Raduna naručivao pamflete protiv svog kolege iz subotičke bolnice dr Bojana Bagija. Smatram da ne moram da vas podećam da je Slobodna Subotica otkrila i objavila da je Puškar fiktivno zaposlio Raduna krajem 2018. godine. Zatim, da se u društvu hvalio da je subotičkom odboru SNS-a lično priložio trideset hiljada evra u gotovini za potrebe predizborne kampanje. Na koncu, da je u Subotici poklonio ženski ručni časovnik “Omega” sa brilijantima, vredan sedam hiljada dolara i da na raspolaganju ima jahtu koja se ne vodi na njegovo ime. Sve ove navode, naš izvor iz redova lekara, spreman je da posvedoči na sudu.

Istražujući ovaj slučaj, naša redakcija je došla i do slika koje je načinio direktor subotičke bolnice, u trenucima pojačanog emotivng naboja. Na tim slikama vidi se Puškar sa uperenim pištoljem. Te slike, Puškar je slao koleginici posredstvom vajbera. Do istih slika došla je i novosadska policija, veštačeći telefon doktorice Konstantinović.

Slobodna Subotica, iz obzira prema zakonitoj porodici Slobodana Puškara, pomenute slike nije želela da objavi. Udruženje građana “Slobodan grad” prosledilo je pomenute slike na više od 130 zvaničnih adresa državnih organa i očekuje njihovu reakciju, smatrajući da labilna osoba ne bi trebalo da upravlja subotičkom bolnicom.

U ovom trenutku, doktorica Spomenka Konstantinović, načelnica odeljenja oftalmologije u subotičkoj bolnici, nalazi se na meti direktora Puškara. Puškar, kom je policija zabranila da prilazi doktorici Konstantinović, pokušava pomenutu doktoricu da smeni na nezakonit način, što je u Subotici doživljeno kao akt lične osvete. Puškar, naime, veruje da je dr Konstantinović jedan od neimenovanih izvora na koje se Slobodna Subotica poziva.

Na žalost naše redakcije, koja je među prvima u Srbiji progovorila o zataškavanju informacija o virusu kovid 19, nacionalni mediji nisu obratili pažnju na ukupna dešavanja u subotičkoj bolnici.

Naš sajt, koji je medijski perpetuum mobile, jer već dve godine funkcioniše bez uloženog novca, uspeo je da animira lekare u subotičkoj bolnici da počnu da govore. Na žalost, to nije dovoljno. Nekima od njih, kao što je slučaj sa Spomenkom Konstantinović, sada preti opasnost.

Sve vreme kritički mediji i društvene mreže odjekuju pozivima. Građani bivaju pozivani da budu aktivniji, da se suprotstave neistinama. Kada to učine, kao što je slučaj sa nekolicinom lekara u subotičkoj bolnici na čelu sa doktoricom Konstantinović, njihov aktivizam nailazi na ignorisanje nacionalnih medija.

Ne očekujem promociju, niti da iko citira Slobodnu Suboticu. Očekujem da solidarno stanemo jedni iza drugih i pomognemo, makar porukom našim izvorima u subotičkoj bolnici, da nisu usamljeni u želji da (pro)govore.

Molim vas da vi, odnosno vaš medij, progovorite o ovom slučaju. Da budete primer koji očekujete od građana. Ne samo da bismo zaštitili ljude, koji su nam u najkritičnijim trenucima pomogli da dođemo do važnih informacija, koje su potom uzbunile grad i primorale rukovodstvo subotičke bolnice da prizna činjenice, već da bismo na delu pokazali da se ćutanje o kljulnim problemima nikome ne isplati.