HALO, BING...

Zašto vam odlaze medicinske sestre?

17-07-2020 10:08

Prema informcijama do kojih je došla Slobodna Subotica, tokom prošle nedelje subotičku bolnicu napustilo je pet medicinskih sestara sa višedecenijskim iskustvom. Ni jedna od njih nije otišla u inostranstvo. Zašto je to tako?

Branko M. Žujović

Tokom prošle nedelje, otkaz u subotičkoj bolnici dalo je najmanje pet medicinskih sestara sa višedecenijskim iskustvom. Ni jedna od njih, kako saznajemo, nije otišla u inostranstvo, niti to ima u planu. Proteklih nedjelja zabeležen je i odlazak jednog broja lekara.

Bolnica, na žalost, protivzakonito uskraćuje zvanične informacije Slobodnoj Subotici, pa nismo u prilici da u samoj bolnici proverimo ovu informaciju, ali budući da nam je informacija o odlasku medicinskih sstara stigla iz više različitih izvora nemamo ni malo razloga da u nju posumnjamo.

Subotička bolnica pretvorena je u privatnu prćiju svog mendžmenta sa monstruoznom stranačkom zaleđinom. Da to nije tako, direktor bolnice Slobodan Puškar ekspresno bi bio smenjen i vraćen u Novi Sad, a neko bi pomenute sestre makar pozvao i pitao zašto odlaze iz ustanove kojoj su darovale značajan deo svog života.

Da li je razlog njihovog napuštanja bolnice prevruć kolač ili bahatost nadređenih, ponižavanje i neuvažavanje?

Lično sumnjam da se pod upravljačkim plaštom bolnice puši bilo kakav kolač.

Pod tim plaštom dimi se mnogo toga, što Subotici kao gradu ne ide na čast. Ni pokrajinski Sekretarijat za zadravstvo, ni Gradska kuća nisu raspoloženi da o tome javno progovore.

Ako nikoga u menadžmentu bolnice, kojom, podsetimo, rukovodi čovek koji se u trenucima pojačanih emocija slika sa uperenim pištoljem, ne zanima razlog odlaska najboljih medicinskih sestara, Subotičane itekako treba da zanima. Medicinske sestre su u zdravstvenom sistemu važne podjednako koliko i lekari.

Redakcija Slobodne Subotice stoga javno poziva menadžment bolnice da javno saopšti tačne razloge odlazaka svojih najboljih i najiskusnijih medicinskih sestara. Neka Subotičanima, ako smeju, obelodane pravo stanje stvari.

Pre nekoliko dana, čitateljka Slobodne Subotice je, ne krijući ime i prezime, saopštila da su joj u bolnici sugerisali da odnese novac i “bolji sat”, kako bi tamo uopšte razgovarali o njenom zaposlenju na radnom mestu medicinske sestre.

Ako tako izgledaju početak i kraj bolničke karijere medicinskih sestara, kako će da izgleda sama bolnica kada Puškara i njegove sistem reši da unapredi?

Lekari i medicinske sestre, ili Branko Radun i rekonstrukcija zgrade, pitanje je sad.