Priče

Udruženje 'Slobodan grad': Nećemo na izbore, ne plaše nas pretnje

12-11-2018 14:09

Udruženje "Slobodan grad" ponavlja pred građanima svoje opredeljenje da ne učestvuje na izborima. Naše udruženje, zajedno sa sajtom Slobodna Subotica, želi da pomno prati i komentariše dešavanja na lokalnoj političkoj sceni.

Želimo da budemo korektivni faktor unutar javnosti Subotice, upravo snaga koja će ohrabrivati i pospešivati snaženje delotvorne kritičke svesti u gradu.

Smatramo stoga da nismo opozicija u konvencionalnom smislu i da u svim strankama i političkim organizacijama u Subotici postoje zdrave snage. Tim zdravim snagama se obraćamo i sa njima nameravamo da produbljujemo saradnju. Cilj je suprotsavljanje združenoj partitokratiji koja je u Subotici formirala interesnu hobotnicu i eksploatiše naš grad i naše sugrađane.

Svako polarizovanje među građanima, naročito po etničkim šavovima, smatramo besmislenim i opasnim. Slobodan grad okuplja Subotičane po principu kvaliteta ličnosti, znanja i profesionalnih ostvarenja, a ne po nacionalnoj pripadnosti.

Zabrinuti smo zbog, za sada neuspešnih, pokušaja subotičke hobotnice da mobiliše srpsku zajednicu u gradu protiv Udruženja "Slobodan grad" i sajta Slobodna Subotica. Javno izgovorene pretnje linčom vođstvu Slobodnog grada i uredniku Slobodne Subotice, pisma upozorenja značajnijim ličnostima za koje hobotnica smatra da su nam bliske i javne pretnje, te najbrutalnije uvrede posredstvom društvenih mreža, deo su arsenala podzemnog rata koji se protiv nas vodi, naročito otkako je sajt Slobodna Subotica objavio činjenice u vezi ubistva Mirka Milićevića zvanog Hajčar.

Udruženje "Slobodan grad" daje punu podršku radu redakcije Slobodne Subotice, njenim timovima volontera i uredniku Branku M. Žujoviću. Redakcija Slobodne Subotice nastaviće, kao i do sada, da objavljuje informacije od javnog značaja za sve građane Subotice.

Objavljujući činjenice o subotičkoj hobotnici svesno smo preuzeli rizik. Svesni smo opasnosti koja može da nam zapreti, a o čemu se poslednjih dana govorilo i javno u formi otvorenih pretnji. Ipak, smatramo da uspravan život građanina u gradu kao što je Subotica nema alternativu, ponajmanje u organizovanoj grupi partitokrata koja eksploatiše naš grad. Između bezbednosti i slobode, biramo slobodu!