Priče

Mala Mia preminula od 'negativnog srčanog impulsa'

20-11-2018 15:03

Porodica pretrpela veliki medijski pritisak. Novinari izmišljali uzroke smrti, fotografisali članove porodice, a privatni komentatori na internetu, po tabloidnoj inerciji, optuživali roditelje za smrt ćerkice

Branko M. Žujović

Naša SUgrađanka Jasna Milošević dobila je nedavno iz Novog Sada rezultate obdukcije koji su pokazali da je njena trinaestogodišnja ćerka Mia 10. septembra ove godine preminula od "negativnog srčanog impulsa".

- Njena smrt bila je trenutna i iznenadna, preminula je od neočekivanog negativnog srčanog impulsa. Lekari su nam rekli da je sa tim mogla dugo da živi, ali se dogodilo ono što niko od nas nije želeo - rekla je za Slobodnu Suboticu Jasna Milošević koja je u međuvremenu, radi predostrožnosti, obavila sve lekarske preglede mlađe ćerkice kako bi se proverilo stanje njenog organizma.

Porodicu Milošević, pored nenadoknadivog gubitka, pogodio je i odnos medija prema ovoj tragediji. Prema Jasninim rečima, porodica je tropela ogroman medijski pritisak.

- Objavljivali su da je uzrok smrti koksaki virus, fotografisali su nas na sahrani, izmišljali su mnoge stvari jureći tiraž i čitanost, zadirali su u našu privatnost i bol na jedan nedozvoljen i loš način, a ništa od toga nije bilo istinito. Moglo se pročitati i da je uzrok smrti "bolesna ambicija roditelja", da je Mia pila "Guaranu" pre treninga i još svašta, što me je sve vreme duboko pogađalo i još više bolelo. Privatni komentatori na internetu, po tabloidnoj inerciji, optuživali su me za smrt ćerkice. Sada znamo da Mia u stvari nije imala sreće. Negativna srčani impuls je retka, vrlo retka pojava, ali ništa sem toga nije uzrok njene smrti - dodala je Jasna Milošević.

Pitanje etike i profesionalnosti prilikom izveštavanja o tragedijama trebalo bi da postane značajna tema medijske zajednice i novinarskih udruženja. Medijska komercijalizacija smrti i lešinarenje uoči, za vreme i neposredno nakon sahrane možda povećava tiraže i "čitanost", ali pogađa porodicu, prijatelje i zagađuje javnost.

Ohrabruje stoga nedavno objavljen stav Udruženja novinara Srbije, čija je predstavnica za RTS izjavila da je u ovakvim slučajevima uvek u pitanju tiraž, broj klikova, lajkova, ali to ne sme da bude opravdanje.

- Novinar i urednik moraju da imaju taj duh saosećajnosti i moraju da budu svesni da su oni ti koji nameću teme - rekla je Kristina Kovač iz Udruženja novinara Srbije za RTS.

Iako tabloidi svuda u svetu senzaciju traže baš u crnoj hronici, u malim sredinama takvo izveštavanje je izraženije i bolnije, navela je Kristina Kovač.

- Informacija, kada je u pitanju neki tragičan slučaj, jeste informacija od javnog značaja, ali nije u interesu javnosti da se o njoj detaljno izveštava, da se time vređa žrtva i porodica - navela je Kristina Kovač.

Medijski stručnjak Maja Vukadinović kaže da se ne daju tom prilikom analiza, ne daje se kontekst događaja, te da su ti izveštaji često proizvoljni.

- Iznose se poluinformacije i detalji istrage. Takođe, ono što je strašno, ne poštuje se žrtva. Ne poštuje se njena porodica i ne poštuje se novinarska etika - kaže Maja Vukadinović.