Priče

Urednici tabloida nemaju osećaj za ljude

22-11-2018 14:11

TAMARA SKROZZA, NOVINARKA NEDELJNIKA "VREME"

Žao mi je što to moram da kažem, ali leka trenutno nema

Tabloidni mediji sad već tradicionalno medijski masakriraju decu stradalu pod nekim tragičnim okolnostima. Nije im strano da idu po sahranama i uznemiravaju ožalošćene, nije im strano da zadiru u najdublju intimu, da opisuju samrtni pokrov, stanje unutrašnjih organa preminulih, izgled i ponašanje ožalošćenih...Oni jednostavno više nemaju mere, stida, ni obraza.

Nemaju osećaj za ljude o kojima izveštavaju, što znači ni za ljude uopšte. Jer, sve je "priča", hrana za publiku naviknutu na "rijaliti realnost", na krv, meso i suze. To je protuv Kodeksa novinara Srbije (koji osim privatnosti, štiti i dostojanstvo žrtve), protiv Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, pa i protiv domaćeg zakonodavstva koje štiti pravo na privatnost. Ali, nažalost, zakone više nema ko da primenjuje, pošto su institucije blokirane, a čovek ionako nikada nije bio previše važan.

Šta je lek? Žao mi je što to moram da kažem, ali leka trenutno nema. 
Tabloidni mediji, takvi kakvi su, agilne su sluge svakog režima i svaki se svojski potrudio da ih sačuva i ojača. Tako i ovaj, u još većoj meri.

Sve dok se čitalačka publika ne osvesti i ne nauči, sve dok se budu gutali takvi sadržaji, sve dok školstvo i društvena atmosfera budu ovskvi kakvi su, sve dok država bude mazila svoje razjarene medijske pse - biće nam ovako kako je. Za života i posle smrti.