Priče

Ristović snima u Beogradu, Grbić u Bejrutu

29-11-2018 09:48

VIŠE OD ZGRADE

Dok nas političari, inače potpuno neskloni teatru osim kada režiraju loše životne epizode, navlače da o pozorištu razmišljamo isključivo u formi betona i armature, kao o građenju budžetskog Skadra na Bojani, dakle prigradski, subotičke glumce sve češće angažuju u Beogradu i po svetu

Branko M. Žujović

Naš grad odavno nema pozorišnu kritiku. Nema ni relevantnu likovnu, ni književnu kritiku otkako je stvaralaštvo Slobodana Vladušića preteglo na spisateljsku stranu.

Dok nas političari, inače potpuno neskloni teatru osim kada režiraju loše životne epizode, navlače da o pozorištu razmišljamo isključivo u formi betona i armature, kao o građenju budžetskog Skadra na Bojani, dakle prigradski, subotičke glumce sve češće angažuju u Beogradu i po svetu za uloge u filmovima i serijama. Uprkos preskromnim uslovima u kojima rade, čekajući da političari doskoče svojim vilama, njihov talenat i glumačko znanje bivaju prepoznati i valorizovani izvan Subotice.

Ljubiša Ristović pojavljuje se, tako, u novoj seriji "Jutro će promeniti sve" koja se emituje na RTS-u, a Vladimir Grbić u projektu koji menja konzervativni odnos Saudijske Arabije prema žanru trilera.

- U seriji "Jutro će promeniti sve" igram čoveka po imenu Đorđe, odnosno Đoka, koji je radnik gradskog zelenila. Iako se pojavljujem nešto manje nego što je scenario prvobitno predviđao, zadovoljan sam ulogom i popularnošću koju serija beleži - kaže za Slobodnu Suboticu Ljubiša Ristović.

"Jutro će promeniti sve" prva je dramska serija ikada na našim prostorima koja je pre svoje televizijske, imala premijeru prve epizode na "Jutjubu". Uz Ristovića, u njoj nastupaju Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Andrija Kuzmanović, Isidora Simijonović, Anita Mančić, Nebojša Dugalić, Milan Marić, Miona Marković i drugi.

Ristović je do sada nastupao u više zapaženih televizijskih i filmskih projekata,kao što su "Kraj dinastije Obrenović", gde glumi jednog od zaverenika, preko serije "Selo gori a baba se češlja", do serijala i filma "Ravna gora".

U najnovijem, kratkometražnom filmu koji govori o prisajedinjenju Bačke, Banata, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji, Ristović tumači lik Jaše Tomića. Film će uskoro biti prikazan na RTV.

Proteklih nedelja i meseci Ristovićev mlađi kolega, ali Subotičanima itekalo dobro poznati Vladimir Grbić, snimao je takođe u Beogradu, ali i u Bejrutu. Serija "Infiltrejšn" ("Infiltration" - Infiltracija) snima se kao srpsko-libanska produkcija namenjena tržištu Saudijske Arabije. Radnja se odvija u Beogradu, gde grupa arapskih terorista izvršava teroristički napad.

- Serija "Infiltrejšn" trebalo bi da promeni konzervativni odnos koji je Saudijska Arabija do sada imala kada je u pitanju triler kao žanr. Tumačim lik doktora Stefana koji radi u bolnici u koju su smešteni osumnjičeni za napad. Lik je prvobitno trebalo da bude možda uzbudljiviji, budući da je imao veze sa mafijom, ali su producenti i režija, po odlasku na snimanje u Bejrut, odlučili da ga više povežu sa policijom. Doktor Stefan je tako od mafijaškog postao policijski lekar - kaže Vladimir Grbić.

Grbić je lane snimao sa čuvenim Majklom Penom. Reč je o filmu "Ekstinkšn" ("Extinction" - Izumiranje). Film je 27. jula ove godine premijerno prikazan na "Netfliksu".

Podsećanja radi, valja pomenuti da je Grbić igrao i sa Anđelinom Džoli, kada je otkrio da najpoznatija holivudska veštica voli da pije bermet.

Grbić je do sada nastupao u filmovima "Jesen u mojoj ulici" (2009), "U zemlji krvi i meda" Anđeline Džoli (2011), "The Tale of the Wall Habitants" (2012), "Strange Forest" (2014), kao i u serijama "Sumnjiva lica " (2016) i "Seljaci" (2009).