Grad

Jasna Vojnić na čelu HNV

05-12-2018 11:23

Subotičanka Jasna Vojnić sinoć je izabrana izabrana za novu predsednicu Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), prenosi Tanjug.

Vest o izboru nove predsednice HNV prenela je i hrvatska agencija Hina, ističući da je Vojnićeva, inače psiholog iz Subotice, najavila da će "HNV ravnomerno razvijati institucije u svim sredinama u kojima živi hrvatska manjina".

Ona je dodala da će HNV predstavljati sponu s katoličkom "crkvom, matičnom domovinom, većinskim narodom i svim drugim nacionalnim manjinama u Srbiji".

"Veće mora nastojati da stvori uslove da naše porodice imaju razloga da ostanu da žive ovde", rekla je ona.

Vojnić je dodala da će ulaganje u obrazovanje biti među njenim prioritetima, ali je napomenula da ni područja kulture, informisanja i zvanične upotrebe jezika neće biti zanemarena.

Ona je peta predsednica HNV od uspostavljanja tog tela 2002. godine i prva žena na čelu te institucije manjinske samouprave Hrvata u Srbiji. Na čelo HNV dolazi s mesta savetnice bivšeg predsednika HNV, zadužene za razvojne projekte, uglavnom u području obrazovanja.

Hrvatsko nacionalno veće zastupa 58.000 Hrvata u Srbiji, u oblastima obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe hrvatskog jezika, a finansira se uglavnom iz budžeta Republike Srbije.

Foto: FB.