Scena

Počela Svetosavska nedelja

22-01-2019 10:24

U zadužbini Dušana Radića sinoć je počela ovogodišnja Svegosavska nedelja koju 27. put organizuje Srpski kulturni centar "Sveti Sava".

– Prenosim vam najtoplije blagoslove i pozdrave Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog gospodina Irineja koji zbog brojnih obaveza večeras nije u mogućnosti da bude ovde sa nama. Ove godine posebni akcenat u 'Svetosavskoj nedelji', osim u manifestacijama, biće na velikom jubileju koji naša sveta crkva slavi, a to je 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Verujem da je Srpska pravoslavna crkva svoju autokefalnost dobila upravo zahvaljujući trudu, ljubavi i žrtvi Svetoga Save koji je bio i njen prvi arhiepiskop. Nadam se i Bogu se molim da ćemo, svi zajedno, imati snage, mogućnosti i znanja da ovaj veliki jubilej obeležimo na zaista dostojan način – rekao je tom prilikom protonamesnik Miodrag Šipka.

Početku Svetosavske nedelje prisustvovao je i gradonačelnik Subotice, dr Bogdan Laban:

– Delo Save Nemanjića je preveliko da bismo mogli o tome da govorimo u nekoliko rečenica, ali ovo je, svakako, prilika da podvučemo da je veoma važno da ostanemo na putu Svetog Save koji je bio satkan od ljubavi, moralne čistote, hrabrosti i dostojanstva. Sveti Sava je, uostalom, na ličnom primeru pokazao da svaki uspešan put mora da bude utemeljen na sistemu moralnih načela – istakao je Laban.

Sinoć je otvorena i izložba „Vrtlozi“, Zvonka Pavličića, a izložbu je, u ime autora predstavio Mile Tasić. Program će biti nastavljen danas predstavljanjem knjige „Sto mojih portreta“ Matije Bećkovića, dok će u sredu biti predstavljeno delo Time Dimitrijevića „Krvava okupacija Bačke“.

U četvrtak će biti održano veče etno muzike na kome će učestvovati Bojana Nikolić, dok će u petak biti održana duhovna tribina. U subotu je Svetosavska akademija na kojoj će učestvovati učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ i mešoviti hor SKC „Sveti Sava“.

Program se završava u nedelju, 27. januara, Svetosavskim balom u restoranu „Spartak“ na kome će nastupiti Slobodanka Stojiljković i Čeda Marković u pratnji Orkestra RTS-a.

Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom upravom profesora Veselina Jevtića, preneo je zvanični sajt Gradske kuće Subotica.rs.