Ideje

Kamere u Subotici

06-02-2019 15:01

Razvila se diskusija oko kamera koje treba postaviti po Beogradu. Na televiziji, u štampi, napada se i brani, od stručnjaka do neupućenih građana. Govori se o narušavanju privatnosti, o eventualnoj zloupotrebi, o mogućnosti hakerskih upada.

Đorđe Branisavljević

Neverovatno je sa koliko žara ljudi brane nešto u šta su neupućeni. U Engleskoj je to normalno, a kod nas je tehnološka novina, pa po naški opet neka “moguća prevara”.

Kamere ne služe da bi se građani kažnjavali nego da se kontrolišu svi koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom! Kamere ne služe samo za kontrolu saobraćaja već su potrebe i za suzbijanje kriminala, za pomoć protivpožarnoj službi itd.

Vas niko neće napasti na ulici ako zna da se snima od nekud. Izazivači sudara, kada žele da pobegnu sa mesta nesreće biće im vrlo teško da zametnu trag itd.

Primera radi, u Londonu se na svakom koraku nalaze kamere. Njihovi policajci su popularni "bobiji" koji hodaju ulicom nenaoružani i vrlo su efikasni u suzbijanju kriminala. Od naoružanja imaju samo pištaljku. Ako neko samo pipne Bobija, tretira se kao da je napao državu. Zakon je po ovom pitanju veoma strog.

Kamerama i strogim zakonom, Englezi su uspeli da odstrane i “pripitome” huligane sa fudbalskih terena. Pogledajte: na njihovim stadionima uopšte nema ograde između gledalaca i terena, a nekada, sećamo se, bili su najveći huligani - navijači u Evropi. Kamere obavezno, ali i strože zakone, jer inače - džabe smo krečili.

Uz svu dobru volju, ne mogu da opravdam naš parlament koji donosi toliko slabe zakone po ovim pitanjima da je to već skandalozno. Ponekad se učini čoveku da pokušavaju da brane svoje bahate sinove ili navijače klubova u kojima su čak i članovi upravnih odbora.

Kod nas je navijač deo sporta, a ne simpatizer sporta, što bi trebao biti u nekom normalnom odnosu. U odnosu na engleski fudbal, kod nas se poseže za potpuno nerazumljivim rešenjima u odnosu i komunikaciji sa podivljalim grupama mladih ljudi. Svoja obeležja pripadnosti i agresivna imena koriste za indoktrinaciju “početnika”.

Danas nadzor kamerama u svetu ima široku paletu primene, a sve u znaku olakšanjavanja i servisiranja načina i brzine života čoveka 21. veka. Upotreba novih generacija IP kamera, za razliku od starih, analognih, imaju veliku prednost: mnogo kvalitetnija slika, opcije za filtriranje detalja, kao i prepoznavanje lica i registarskih tablica, što je kompletniji pravni dokaz. Odlaganje i arhiviranje podataka omogućuje sve moguće analize.

U sistemu "Motion Detection Recording", senzori raznih vrsta mogu da otkriju pokret, neku aktivnost i putem imejla ili SMS poruka da pošalju podatak na predviđenu adresu.Jednostavno povezivanje kamera linkom sa centrom za pohranjivanje snimljenih podataka koji podrža indeksiranje, što u prevodu znači brzo i lako pretraživanje potrebnih podataka - snimaka.

Rešenja IP video nadzora koriste već postojeće mreže, PoE ("Power over Ethernet"), te celokupnu funkcionalnost bežične ("Wireless") tehnologije, čime se izbegava skupo kabliranje i korišćenje (dodatnih) skupih kamera.

Ove kamere mogu lepo da posluže i u turističkoj promociji našeg grada sa punim opisom zanimljivih objekata koji se prikazuju živom slikom. U SAD postoji čak i “nadzor” dece u obdaništu. Roditelj dobije šifru i preko interneta može u svakom trenutku da vidi šta mu radi dete. Time se ne narušava privatnost, niti integritet dečje ustanove, jer jednostavno rade kvalitetno i nemaju šta da kriju!

Videćemo kako će se razvijati pregovori sa Kinezima, moguće je da stanemo u red za eventualne investicije. Kineski "Huavej" je u ofanzivi i za sada u opciji.