Grad

Pravda za buregdžinicu "Spartak"

09-02-2019 12:40

Lokalna partitokratija nameračila se na jedan od poslednjih gradskih simbola

Branko M. Žujović

Kako stvari trenutno stoje, legendarna buregdžinica "Spartak" podeliće sudbinu istoimene kafane i poslastičarnice "Ravel". Time će Subotica izgubiti jedan od poslednjih gradskih simbola ugostiteljskog tipa, koji su obeležavali prošlost mnogih generacija.

Na 19. sednici Komisije za poslovni prostor Grada Subotice, održanoj 27. jula prošle godine, konstatovano je da je Ljuljzimu Redžepiju, vlasniku buregdžinice "Spartak", istekao ugovor o zakupu, iako je ugovor, zapravo, isticao 21. avgusta iste godine. Redžepiju je, pod pretnjom prinudnog iseljenja, naloženo da u roku od trideset dana isprazni prostor koji njegova porodica formalno zakupljuje od 1966. godine i preda ga Gradu Subotici. Kako Redžepi to nije učinio, prinuđen je da plaća dvostruku cenu zakupa.

- Nalazimo se u nezavidnoj situaciji. Moj deda Izet Ismaili u Suboticu je došao 1938. godine iz Tetova. Naša radnja nalazila se na Korzu, u Prokeš palati, tamo gde je sada knjižara. Posle Drugog svetskog rata, porodica je prešla u objekat u Ulici Šandora Petefija 22. Tokom decenija, u skladu sa zakonom, uložili smo dosta u renoviranje i dogradnju objekta. Moj otac Salim, moja braća i ja radili smo decenijama ovde. Gradonačelnik Bogdan Laban nam je do pre koju godinu bio redovan gost. Ne znam šta se dešava i zašto ovo rade. Sve dažbine izmirujemo redovno. Plaćamo čak i porez na imovinu iz nekog razloga, iako je prostor gradski - kaže za Slobodnu Suboticu Ljuljzim Redžepi.

Slobodna Subotica saznaje da slučaj buregdžinice "Spartak" nije usamljeni da je veliki broj zanatskih radnji dobio slična rešenja.

Zaključak da vlasniku buregdžinice "Spartak" zbog navodnog isteka ugovora treba otkazati zakup doneli su: Timea Horvat, predsednica komisije, Stevan Bakić, zamenik predsednice i kum gradonačelnika Bogdana Labana, Mitar Samardžić, KaroljKovač i Aleksandar Mirković.

Zbog ove odluke, Redžepi je podneo tužbu protiv grada.

Ostaje nejasno zbog čega Grad Subotica pokušava da se liši prihoda od urednog zakupca koji je, zajedno sa porodicom, ostavio dubok trag u gradskoj prošlosti i tradiciji, osim ako po sredi nije interes koji trenutno nije pred očima javnosti.