Grad

Vi ste tu zbog zanatlija!

09-02-2019 14:01

Povodom situacije koja je nastala sa buregdžinicom Spartak, posedujemo pouzdanu informaciju da to nije jedini slučaj u gradu. Prema nezvaničnim informacijama, oko dvadesetak vlasnika lokala dobilo je identične dopise da u roku od trideset dana isprazne prostore i ustupe ih na korišćenju gradu.

Norbert Cvijanov

Vlasnici lokala su se našli u neprijatnoj situaciji jer nisu dobili nikakvo obaveštenje pre toga, o eventualnom produženju ugovora, iako ima radnji koje na istom mestu posluju decenijama.

Simptomatično je da su skoro svi prostori u strogom centru grada, te se sa pravom pitamo da li je na redu još jedna igra iza kulisa da se prostori, u vlasništvu grada, na volšeban način privatizuju pod okriljem mraka, kao što je tobilo u ne tako dalekoj prošlosti.

U gradskoj upravi se pozivaju na sistemsku i softversku grešku, objašnjavajući kako vlasnici lokala dobijaju takve odluke koje ipak ne prolongiraju izvršenje. Jedina sistemska greška je neadekvatan pristup pristup rešavanju problema i banditsko ponašanje komisije.

Većina vlasnika lokala je investirala u objekte koje koriste, te obavljaju svoju delatnost i time doprinose razvoju skrhane ekonomije ovoga grada, plaćajući poreze i doprinose za radnike, doprinoseći gradu i državi.

Ako uzmemo prosek od 20 radnji u kojima radi u proseku 4 ljudi koji imaju porodice od minimum dva člana, dolazimo do toga da su odlukom gradske uprave uskraćena primanja za 160 duša. Ekonomski razvoj u vučićevskoj Srbiji, u svom izopačenom marketingu, upravo govori suprotno.

Zar vi u gradskoj upravi ne mislite o tome kako će eventualno ti ljudi da planiraju budućnost, ili samo mislite kako da te radnje privatizujete u bescenje sa debelim provizijama ispod kafanskog stola? Ako ih pak ne prodate, mislite li da sa pravom dižete zakupe za dvostruke ili trostruke iznose?

Reketiranje jeste princip vladajuće elite, od samog vrha pa do mesne zajednice, matrica je davno ustanovljena i sprovodi se iz dana u dan. Ne postoji ekonomsko opravdanje za tako nešto.

Iako se mnogi hvale diplomama iz oblasti ekonomije koje poseduju, uz one magistarske pa čak i doktorske, osnove znanja su im jednake časovima koje su proveli na fakultetima. Dakle, nula!

Morate da shvatite da gradski prostori nisu vaša dedovina i da će nakon vašeg odlaska, koji je veoma blizu, privatnici, zanatlije i trgovci i dalje ostati u ovom gradu, radeći za sebe i svoje porodice. Vi ste tu zbog njih, a ne oni zbog vas.

Vi ste njihov servis, ali šta o tome da vam mi pričamo kad vi za drugo i niste u stanju sem da otimate.

Autor je potpredsednik Nove stranke