HALO, BING...

Zašto ne stanete u odbranu buregdžinice?

11-02-2019 11:19

Ugrožavanje subotičkih zanatlija je lakmus koji hiljaditi put pokazuje ko se nalazi u kom rovu lokalne politike

Branko M. Žujović

Da se pitam, ove nedelje bih radije pisao o Subotičaninu A. L. koji za Uefu radi na VAR tehnologiji ("Video Assistant Referee") . Njegov rad pomaže da fudbalske utakmice u Evropi budu čiste i bez kobnih sudijskih grešaka. Na žalost, tekst o njemu je nemoguć zato što našeg sugrađanina ugovor obavezuje da medije i javnost isključi iz posla koji obavlja kao ekspert.

Ostaje mi da žalim za tim tekstom, kao što žalim što u našoj gradskoj upravi, i uopšte političkom životu, nemamo VAR tehnologiju koja bi nam, uz sve neophodne zumove, bolje kadrove i pooštrenja, pokazivala ko je bio u ofsajdu, a ko je namerno šutirao sve vreme loptu u vlastiti gol.

Gradska kuća je u vreme demokrata, ako se ne varam, bila dobila jedinstven softver koji je omogućavao efikasan uvid u dnevno poslovanje svih javnih preduzeća i to na jednom mestu. Gradonačelnik je sa saradnicima doslovno na dnevnom nivou mogao da prati promene na računima. To nije odgovaralo logici partijskih feuda, pa je ovaj sistem, delo domaće, subotičke pameti, do daljnjeg proteran iz gradske uprave.

Kontrolna tehnologija koju Uefa koristi, ipak, nije neophodna u svakom konkretnom slučaju.

Evo, imamo veliku sramotu sa izbacivanjem zanatlija na ulicu. Na mestima njihovih radnji treba verovatno da niknu nove privatne zgrade ili je neki drugi, javnosti nedostupan, razlog po sredi, pa je neko odlučio da zanatlijama ne produži ugovore. Nekima od njih istek ugovora konstatovan je pre samog isteka, što nas, kao grad, svrstava tri, četiri mesta ispod nivoa šabačkog vašara.

Zašto skoro niko od onih koji se izdaju za opoziciju u gradu nije stao u odbranu buregdžinice "Spartak", koja je sa Subotičanima punih osam decenija, ali i drugih, takođe starih zanatskih radnji?

Zašto ćuti DS? Čemu tišina svih ostalih stranaka? Zašto ostajete po strani dok ljudi politički i privatno bliski lokalnoj vlasti vređaju otvoreno Nelu Tonković?

Ugrožavanje subotičkih zanatlija je lakmus koji hiljaditi put pokazuje ko se nalazi u kom rovu lokalne politike. Sistem VAR je tu potpuno suvišan da bi se to zapazilo.

Suvišan je kao što je za partitokratiju bio suvišan onaj računarski program za nadzor poslovanja javnih preduzeća. Suvišan je kao što je za vlastodršce suvišan svaki samostalan i profesionalan medij koji ima ambiciju da zabeleži i razotkrije više od zvaničnih saopštenja, vremenske prognoze, bioskopskog reopertoara i rasporeda isključenja električne energije.

E, da... Mi pišemo o uključenju energije. Zato smo tu. ;)