građanisepitaju

Gebels je pobeđen!

23-02-2019 12:00

Polažem mnogo nade u organizovane šetnje - demonstracije građana, ali su one za sada bez inventivne podrške da se uradi nešto na legitiman način

Đorđe Branisavljević

Ne bih o Bogdanu Labanu i njegovim opservacijama, čupanjima i nametanjima, ali me je dovoljno isprovocirao da prikažem ovu našu jadnu stvarnost iz mog relativno definisanog ugla letargičnog, ali pomalo besnog građanina.

Toliko licemerja i zamena teza već počinje da boli. Čovek se uneo u objašnjavanje svoje veličine žestoko, beskompromisno, onako kako je to postao manir SNS: hvali, zgazi, pljuni i nadasve podesi teze da budu na tvojoj strani. Ovo sve postaje degutantno. Žao mi je što sam posegnuo ovakvom izražavanju, ali to je samo zato što se uzdržavam koliko mogu.

Osvežen tekst od pre dve godine, potpuno odgovara današnjoj situaciji. Nismo se makli ni pedalj od provalije. Nismo se opametili. Jesmo li stvarno toliko duboko naviknuti na vekovnu podaničku poziciju?

Ne vidimo kako nam se samo prošlost događa. Toliko su nas izmanipulisali, da na budućnost i ne stižemo da mislimo. To je nešto ružno, pa se čovek odmah okane toga.

Živi se dan za dan. Protesti koji treba da bude nadu počinju da mirišu na jenjavanje građanske inicijative. Drugi pravac je onaj, sve više mogući, otvoreni građanski sukob (ne daj Bože).

Kada je Adolf Hitler svojevremeno zadužio Gebelsa za propagandu, nije ni slutio koliko će mu život olakšati tadašnji virtuoz propagande i dezinformacija. Izgleda da je njegova knjiga stigla na naše brze i sveže pedigrirane fakultete. "Studenti" potkovani njegovim znanjem ima da haraju i da kose, a svi će da im vodu nose. Kod nas je u modi uproštena, takoreći prosta forma propagande. Amateri su se dokopali velike scene!

Trudio sam se iz petnih žila da se otrgnem i ne pišem više o izborima, ali ta groznica, to bezočno laganje i svakodnevno bombardovanje izmučenom demagogijom i ofucanom retorikom već poznatih otužnih faca, može čoveka da izbaci iz ravnoteže. Definitivno im ne verujem ni jednu jedinu reči. Najbolje bi bilo da građani uopšte ne izađu na izbore i tako daju legitimitet ovom cirkusu u zemlji Srbiji.

Ko zna gde je kraj ovim nebulozama, glupostima, govorima punim laži, otrova i meda. Ne izostavlja se ni jedan momenat banalnih komentara i vređanja ostalih učesnika u izborima. Kažu pametni da kad hoćeš da odapneš strelu istine, prvo umočiš njen vrh u med. Ja to ne mogu. Stomak ne može to da mi preradi, inače bih otišao u političare.

Polažem mnogo nade u organizovane šetnje - demonstracije građana, ali su one za sada bez inventivne podrške da se uradi nešto na legitiman način. Iskra koja treba da zapali narod mora da se pojavi snažno, inače odosmo u dugogodišnju letargiju.

Pročitao sam negde da ako želiš da neka zemlja propadne, pomoli se da u njoj bude mnogo vođa!