Ekonomija

'Bojsen' lane ostvario promet od 1,9 milijardi evra

27-02-2019 10:29

Kompanija u dvadeset proizvodnih pogona širom sveta zapošljava više od 4.200 radnika

Tim Slobodne Subotice

Sa 49 glasova za, Skupština grada Subotice juče je usvojila zaključak o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ nemačkoj kompaniji („Bojsen" Boysen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica).

Prema rečima dr Bogdana Labana, "Bojsen" će uložiti 65 miliona evra i otvoriti 507 radnih mesta, a proizvodni pogoni prostoraće se na 35 hiljada kvadratnih metara.

Kako stvari trenutno stoje, "Bojsen" je naglo rastuća nemačka kompanija koja je ukupan promet u vrednosti od 785 miliona evra, ostvaren 2010. godine, uspela lane da poveća na 1,92 milijarde.

Na sajtu kompanije piše da "Bojsen" trenutno posluje na dvadeset lokacija u svetu, ali su podaci dati samo za pogone u Nemačkoj, Egiptu, Kini, Francuskoj, Indiji, Južnoj Africi, SAD i Meksiku. Prema ovim podacima, "Bojsen" uglavnom snabdeva fabrike "Mercedes-Benca" širom sveta, ali i druge velike proizvođače automobila, kao što su BMW ili "Nisan".

 

Nemačka

Kompanija "BAA Boisen Abgassisteme Achim GmbH & Co. KG" upravlja proizvodnim pogonom u tri smene. Proizvodi su namenjeni fabrici "Mercedes-Benc" u Bremenu.

Pogon otvoren: aprila 2013.

Zaposlenih: 290

Proizvodnja se obavlja na: 10.000 kvm

 

Egipat

Pogon otvorena početkom 2012. godine. Kompanija u Egiptu proizvodi inovativne izduvne sisteme za lokalno tržište. Glavni kupci su BMW, "Krajsler" i "Nisan".

Pogon otvoren: januara 2012.

Zaposlenih: 50

Proizvodnja se obavlja na: 2.100kvm

 

Kina

"Bojsen Šenjang" klijentima pruža kompletan lanac snabdevanja, od kupovine sirovina i proizvodnje komponenti, uključujući i isporuke. Kupci: BMW i "Brilijans" Šenjang, "Audi" Čangčun.

Pogon otvoren: maja 2008.

Zaposlenih: 270

Proizvodnja se obavlja na: 11.500 kvm

 

Francuska

"Bojsen Francuska" u Algolšejmu u Alzasu je prva međunarodna filijala "Bojsena". Pogon proizvodi štancovane i presovane delove, cevi, katalitičke konvertore i prigušivače, u malim serijama do 200 i u velikim do 200.000 jedinica.

Pogon otvoren: 1998.

Broj zaposlenih: 50

Proizvodnja se obavlja na: 5.600 kvm

 

Indija

Pogon u Suradžapuru, tridesetak kilometara jugoistočno od Njudelhija, obezbeđuje delove za kompaniju "Mercedes-Benc Indija".

Pogon otvoren: 1999.

Broj zaposlenih: 25

Proizvodnja se obavlja na: 2.600 kvm.

 

Južna Afrika

Pogon snabdeva fabriku "Mercedes-Benc Južna Afrika".

Pogon otvoren: 2014.

Broj zaposlenih: 140

Proiozvodnja se obavlja na: 8.600 kvm

 

SAD

Pogonu Južnoj Karolini snabdeva fabriku BMW-a u Spartanburgu.

Pogon otvoren: 2004

Broj zaposlenih: 230

Proizvodnja se obavlja na: 8.000 kvm

 

Meksiko

Fabrika u Sent Luisu Potosi pored kupaca u Meksiku snabdeva i pogon "Bojsena" u SAD.

Pogon otvoren: marta 2018.

Broj zaposlenih: 40

Proizvodnja se obavlja na: 15.000 kvm

 

Kompanija poseduje i dva razvojna centra. Prvi je u Altenštajgu, gde se nalazi i centrala grupacije. Ovaj centar prostire se na preko dvadeset hiljada kvadratni metara i zapošljava 350 stručnjaka. Inovativni centar "Bojsena" u Nagoldu ima 110 zaposlenih i prostire se na oko sedam hiljada kvadratnih metara.

Osnivač "Bojsena", Frdrih A. Bojsen (1895 - 1975) smatra se jednim od pionira moderne tehnologije prigušivača i izduvnih sistema. Eksperimentima u oblasti akustike i dinamike fluida, Fridrih Bojsen prvi je prepoznao uticaj usmeravanja izduvnih gasova na ciklus punjenja, snagu motora i progresiju obrtnog momenta.

Bojsenova probna platforma za izduvne prigušivače bio je prvi projekat te vrste u svetu.

Od 1925. godine, kada je proizvodila izduvne prigušivače za automobile, motocikle i avione do danas, "Bojsen" je proizvodio i proizvodi izduvne automobilske sisteme za najpoznatije proizvođače automobila.

Na sajtu kompanije piše da je jedini vlasnik "Bojsena" Fondacija "Fridrih i Elizabet Bojsen".