Priče

Igor Jurić za Blic: Ovo je velika Tijanina pobeda!

10-03-2019 07:21

"Osećaću se veoma ponosnim ako Srbija uvede doživotni zatvor za ubice dece. Sve ovo što radimo je moja želja da Tijanina i smrt svakog drugog deteta dobije smisao. Ako je već tako tragična smrt u pitanju, da ne bude uzaludna."

Blic

Tako Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", koja je zajedno sa redakcijom "Blica" inicirala izmene Krivičnog zakona, komentariše to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo predlog Ministarstvu pravde za izmenu zakona kojim će, između ostalog, biti uveden doživotni zatvor za ubice i silovatelje dece. Jurić kaže da će to biti velika pobeda njegove ćerke Tijane (15), koja je mučki ubijena 2014, i dodaje da "ne može da bude ravnodušan".

Upućivanje zvaničnog predloga izmene i dopune Krivičnog zakonika, kako bi se pooštrila kaznena politika, za Jurića je jasan znak da je Srbija na korak od uvođenja kazne doživotnog zatvora.

- Iskreno se nadam, zbog nedavno počinjenih zločina, da će država zaista učiniti sve da se ovaj zakon uvede što pre, da bi se mogao što pre primenjivati. Samo u poslednja tri meseca bili smo svedoci teškog zlostavljanja dece i žena i u najvećem broju slučajeva počinioci su bili opet povratnici. Nekoliko puta sam već isticao da jednostavno nema vremena za čekanje, jer samim odlaganjem uvođenja ove kazne takvim ljudima dajemo šansu - kaže Igor Jurić.

Ističe da će, ukoliko ubrzo dođe do glasanja u Skupštini, lično apelovati i pozvati svakog narodnog poslanika da podrži ovu izmenu.

- Ovo je pitanje svih nas i nije političko pitanje nego je pitanje bezbednosti naše dece. Dakle, ukoliko opozicija bude bojkotovala parlament, ja ću ih zaista zamoliti da zbog ovoga budu u skupštinskim klupama. U nekoliko navrata su pokazali da su mi dali podršku, a ukoliko se to ne desi i ne budu želeli da podrže ovu inicijativu, smatraću da podrška ni u kom slučaju nije bila iskrena - kaže Jurić.

 

Ostatak teksta na:

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ovo-je-velika-tijanina-pobeda-igor-juric-o-dozivotnom-zatvoru-za-ubice-dece-ako-je/3xngzz6