HALO, BING...

Kurta, Murta ili nešto drugo?

10-03-2019 08:49

Građani na sledećim izborima neće glasati za političke stranke ili Evropsku uniju, nego za promenu političkog koncepta. Ako se ne promeni priroda političkog sistema, Srbija će ostati pravno, teritorijalno i ekonomski osujećeni državoidni provizorijum u službi partitokratije, sa građanima kao jeftinom radnom snagom u izlogu Ustava

Branko M. Žujović

Na stranu sada lokalni "zaštitnici" Srpstva što se u autorskim člancima, koje im pišu drugi, razmeću ličnim poštenjem i desetinama hiljada glasova, juče iz Koštuničinog ili Šešeljevog, danas iz Vučićevog šinjela.

Mislim na tipove koji se nikada pod ličnim imenom i prezimenom nisu oprobali na izborima. Na one koji se zakite vencem belog luka svaki put kada se pomene većinski izborni sistem. Na pozerski svet tame kapilarnih glasova i bugarskih vozova.

Oni su metastaza opakog tumora koji već tri decenije buja na političkom srcu Srbije.

Nije važno nasrćete li na žene u Brusu, pretite čupanjem grkljana u Subotici, piromanišete po Grockoj, hvalite se da jedete biftek sa prelivom od tartufa, kao neki nesrećnik u Plandištu, ili svečano, pred novinarima, otvarate čajnu kuhinju u Ražnju ili kontejnere u Kosovskoj Mitrovici.

To je u zbiru jedna velika nesreća partitokratskog Mordora koji se izlio po Srbiji i nikako da se povuče u svoje prirodno korito.

Građani na sledećim izborima zbog toga neće glasati kao ovce, za političke stranke, ni za Evropsku uniju, nego za promenu političkog koncepta. Ako se ne promeni priroda političkog sistema, Srbija će ostati pravno, teritorijalno i ekonomski osujećeni državoidni provizorijum u službi partitokratije, sa građanima kao jeftinom radnom snagom u izlogu Ustava.

Stranke koje razumeju značaj i prihvate promenu ukupne političke filosofije imaće budućnost. Nenormalno je da se iz Beograda ili Novog sada upravlja poslednjim sokakom u Subotici i određuje ko će voditi grad.

Šta će nam demokratija i Gradska kuća ako se na ogromnoj većini tendera za ključne projekte u Subotici javi po jedna firma?

Šta će nam Gradska kuća koja podešava tenderske uslove protiv interesa subotičkih građevinskih firmi?

Šta će nam Evropska unija, ako na Balkanu nije dosledno spremna da podrži vlastite vrednosti?

Šta će nam fantom iz Gradske kuće koji u finišu posla oko važnog međunarodnog tendera, koji finansira Nemačka razvojna banka, osramoti ceo grad šibicarskim pokušajem izmene tenderske dokumentacije?

Šta će nam država kao poslovni investitor, kao da smo u 1959, a ne 2019. godini?

Šta će nam gradonačelnik koji nije spreman da obrazloži poreklo svoje imovine?

Šta će nam armije botova u javnom sektoru, dok majkama isplaćuju crkavice od trudničkih nadoknada? Koga sve zapošljavaju u komunalnoj policiji?

Zašto izmišljaju albanske ekstremiste koji navodno prete Srbiji u sred Subotice?

Ima ovakvih pitanja za najmanje 24 hiljade gusto kucanih stranica. Svaka stranica za jednog glasača kojim se hvali glas iz vođinog šinjela.

Džon Ronald Rejel Tolkin jeste pisao epsku fantastiku, ali је partitokratska verzija njegovog Mordora postala naša stvarnost.

Ko se drzne da baci prsten partitokratskog koncepta moći u rascepine usuda, osvojiće poverenje građana. Tolkin je, uostalom, lepo napisao da sve o čemu mi imamo da odlučimo jeste šta da činimo sa vremenom koje nam je dato.

Zato, birajte: Kurta, Murta ili nešto drugo?

 

Foto: 

Foto: Radiokontaktplus.org