Grad

Nelogičan redosled poteza preduzeća Park Palić

13-03-2019 20:01

Najpre izdvojeno skoro pet miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju izgradnje akva-parka, pa tek potom pribavljena studija ekonomske opravdanosti projekta

Tim Slobodne Subotice

Preduzeće Park Palić je 22. decembra 2017. godine zaključilo ugovor sa firmom "Artprojekt" iz Beograda, vredan 4.998.000 dinara, o izradi projektno-tehničke dokumentacije za proširenje sadržaja na Termalnom bazenu, odnosno izgradnju akva-parka sa velnes i spa sadržajima, da bi tek šestog jula sledeće godine pribavilo studiju ekonomske efikasnosti pomenutog projekta i usvojilo Program o izemni i dopuni Programa poslovanja koji omogućava njegovo ostvarenje.

Kao u većini drugi slučajeva, kada su u pitanju važni tenderi u gradu, "Artprojekt" je bio jednini ponuđač. U kolikoj su žurbi bili u preduzeću Park Palić svedoči i činjenica da je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije raspisan 30. novembra.

Svi stručnjaci sa kojima smo razgovarali tvrde da je po sredi u najmanju ruku nelogičan redosled poteza Parka Palić i gradskih vlasti.

- Neodgovorno je novac svih Subotičana, a novac preduzeća čiji je suvlasnik Grad Subotica to jeste, trošiti ad-hok unapred, na projekat za koji se u trenutku plaćanja za izradu projektno-tehničke dokumentacije uopšte nije znalo hoće li biti isplativ i stoga do kraja realizovan. To je nešto čime bi se tužilaštvo, pre ili kasnije, moralo pozabaviti. Na stranu činjenica da kompletna studija izvodljivosti izgradnje akva-parka sa velnes i spa sadržajima kod Muškog štranda uopšte ne postoji i da država gradi akva-park na Paliću uz obrazloženje gradonačelnika da nije bilo zainteresovanih privatnih kompanija koje bi uložile sredstva u ovaj poduhvat. Ako privatnim kompanijama projekat nije bio zanimljiv, kako je odjednom postao zanimljiv državi? Kako je uopšte bilo moguće pribaviti studiju ekonomske isplativosti, a nemati detaljan elaborat ili studiju o ekološkim aspektima celog projekta? - pita se izvor Slobodne Subotice iz Gradske kuće koji je želeo da ostane anoniman, dodajući da u vezi izgradnje akva-parka na Paliću postoje desetine pitanja od kojih su najvažnija ona koja se odnose na obaveze Grada Subotice nakon izgradnje kompleksa.

Kako naša redakcija ne dobija odgovore ni saopštenja iz Gradske kuće, nismo u prilici da pribavimo obrazloženje predočenog postupanja preduzeća Park Palić. Za sada ostaje nepoznato zašto je ovo preduzeće najpre platilo skoro pet miliona dinara pomenutoj firmi za projektno-tehničku dokumentaciju, kada se u tom trenutku nije znalo da li je projekat izgradnje akva-parka kod Muškog štranda ekonomski opravdan i hoće li stoga uopšte biti realizovan.