Grad

Urednik Slobodne Subotice pozvao gradonačelnika na intervju uživo

15-03-2019 22:16

Urednik sajta Slobodna Subotica Branko M. Žujović javno je pozvao gradonačelnika dr Bogdana Labana na intervju koji bi bio emitovan uživo na našem sajtu i "Fejsbuk" stranici, pred desetinama hiljada gledalaca.

"Gradska kuća od osnivanja našeg sajta ignoriše sva pitanja koja smo postavili funkcionerima i organima lokalne vlasti. To je neka vrsta dirigovanog političkog autizma. Oni smatraju da je potrebno samo da dugo izdrže ćuteći, pa da se naša pitanja rastoče u moru informacija i problema sa kojima se građani suočavaju svakog dana.

Mi pritom, budući da nam ne odgovaraju, treba da ispadnemo "jednostrani" i "lični". Zaboravlja se da smo gradskim vlastima još letos ponudili rubriku na našem sajtu, da je sami vode i objašnjavaju svoje postupke, razume se uz poštovanje osnovnih  pravila novinarske profesije.

Na svaku našu informaciju, podatak, vest ili saznanje, oni nam preko botova poruče da smo albanski ili hrvatski plaćenici, antisrbi ili već tako nešto, i da s predumišljajem postavljamo pitanja kakva postavljamo. Treba da ispadne da je "srpski" kada je neko zaposlen u subotičkom javnom preduzeću i u Sarajevu, pa iz subotičkog javnog preduzeća povezanoj sarajevskoj firmi dodeljuje poslove, a da je "antisrpski" o tome izvestiti građane Subotice.

U Gradskoj kući se ponašaju kao da činjenice ne postoje i da je vlast sve, pa joj je stoga sve i dozvoljeno. Takav pristup vlasti prema javnosti u 21. veku je besmislen i sa stanovišta poštenja i sa stanovišta elementarne kulture i sa stanovišta demokratskih odnosa u društvu i sa stanovišta javnog interesa.

Za osam meseci postojanja Slobodne Subotice, mi još uvek nismo najposećeniji, ali smo ubedljivo najčitaniji subotički sajt i na to smo ponosni. Ne izveštavamo Subotičane kada Sunce izlazi, kada zalazi i kada je rasprodaja bicikala, a kada fenova za kosu. Bavimo se dosta temeljno pitanjima koja su zaista važna za našu zajednicu.

Smatram stoga da je krajnje vreme da Laban odgovori na veliki broj pitanja koja kao redakcija imamo da mu postavimo i to pred celokupnim subotičkim auditorijumom.

Otkrili smo nedavno i to debelo potkrepili da je Grad Subotica pokušao da menja tendersku dokumentaciju za izgradnju palićke kanalizacije, ubacujući ispod žita mogućnost ugradnje tehnički neprihvatljivih, a skupljih cevi. Otkrili smo, takođe, da je Laban Opštini Kotor jesenas predao zahtev za dobijanje upotrebne dozvole za tri višespratnice koje je izgradio prošle godine, a nije ih prijavio srpskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. Labanov kum izjavio je da 'oni' prate građane. Otrktili smo da su Albanci sa snimka koji je objavljen pevali u Tetovu, a ne u Subotici i da su pevali svadbarske, a ne političke pesme. U bolnici je zaposlen politički analitičar Branko Radun, da tobože održava računarsku opremu, a uopšte nije dolazio na posao. Gradska biblioteka uskratila nam je u petak mogućnost da zakupimo čitaonicu, kako bismo najistaknutijim Subotičanima dodelili zaslužena priznanja. Eto povoda za intervju koliko hoćete!

Imao sam priliku da intervjuišem neke od značajnih ljudi iz sveta ekonomije, politike, umetnosti i nauke. Neki od tih intervjua objavljeni su na naslovnim stranama naše nacionalne nedeljne štampe i u inostranstvu. Među mojim sagovornicima bio je i Aleksandar Vučić. Ne vidim zašto Laban ne bi uživo odgovarao na pitanja Slobodne Subotice, pred sugrađanima, kao prvi čovek grada", izjavio je urednik Slobodne Subotice.